SRPSKI MINISTAR UKRAO DOKUMENTE O DRAŽI! Procurela najbolje čuvana DRŽAVNA TAJNA o STRELJANJU i SAHRANJIVANJU ČIČE
Draža Mihailović i Vlada Srbija, Foto: Stefan Jokić, Wikipedia

SVE SE ZNA!

SRPSKI MINISTAR UKRAO DOKUMENTE O DRAŽI! Procurela najbolje čuvana DRŽAVNA TAJNA o STRELJANJU i SAHRANJIVANJU ČIČE

Evo gde su nestali i kada tajni dokumenti...

Objavljeno:

Dokumenta o streljanju četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića ukradena su iz specijalne kase u zgradi Saveznog izvršnog veća (SIV) na Novom Beogradu.

Kako prenosi Srpski telegraf, postoje iskazi da su dokumenta o streljanju čuvana zajedno sa onima o mestu gde je Mihailovićevo telo bačeno ili pokopano, jasno je onda zašto su ti podaci do dan-danas ostali misterija.

Prema pisanju ovog lista u jednom od izveštaja doslovno stoji da je, osim dokumentacije sa suđenja Draži Mihailoviću, za koju je utvrđeno da se 1978. godine nalazila u kasi republičkog sekretara za unutrašnje poslove (rang sadašnjeg ministra policije), postojao i drugi, važniji deo dokumenata.

- Sačuvani su delovi posebne arhive, koji se odnose na zarobljavanje generala Mihailovića i suđenje, ali nedostaju dokumenta vezana za dalje događaje - navodi se u izveštaju i dodaje:

- Dokumentacija o zarobljavanju, isleđenju, suđenju i streljanju je, prema aktuelnom interesu, bila pomerana iz jedne u drugu instituciju, rasparčavana, korišćena od režimu podobnih publicista, sklanjana u posebne kase i u celom toku nestali su njeni najinteresantniji delovi.

Naročito je, kako piše, zanimljivo da je nestala (jasno se aludira na ukradena) veoma bitna dokumentacija koja je čuvana u kasi jednog visokopozicioniranog ministra u zgradi SIV. Taj ministar držao je godinama jedan od najvažnijih resora u državi.

On je, međutim, pao u nemilost i smenjen je posle čuvenog Brionskog plenuma 1966. godine. Dokumenta o Draži koja je čuvao u svojoj kasi nikada nisu pronađena, pa je više nego jasno da ih je on uzeo.

foto: Printscreen / Youtube

S druge strane, dosta je nepoznanica i u vezi sa drugom dokumentacijom vezanom za Dražu, koja je često šetana od jednog do drugog državnog organa. U jednom trenutku sedamdesetih godina odlučeno je da se jedan deo dokumenata prebaci iz Centralnog arhiva vojnih sudova SFRJ u Sarajevu u Beograd. Ona, međutim, nije cela završila u Službi državne bezbednosti kako je, po svemu sudeći, dogovoreno, već kako se ispostavilo u rukama raznih funkcionera. Potom je, zvanično, ono što je DB imao u svojim arhivama predato predsedniku Vrhovnog vojnog suda Marku Kalođeri, 22. jula 1982.

Dragoljub Draža Mihailović

- uhapšen u okolini Višegrada 13. marta 1946.

- suđenje trajalo od 10. do 15. jula 1946.

- na optuženičkoj klupi još 23 ljudi

- tužilac bio Miloš Minić

- od 47 tačaka optužnice osuđen po osam

- izrečena mu smrtna kazna streljanjem

- ubijen 17. jula 1946. na nepoznatom mestu (postoje razne teorije)

- grob mu se ne zna

- rehabilitovan 14. maja 2015, utvrđeno da nije imao fer i pravično suđenje

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.