OVAJ SVETAC SE DANAS POSEBNO SLAVI U JEDNOM DELU SRBIJE! Njegova priča je priča o VELIKOM MUČENIKU
Sveti Avramije Zatvorenik, Foto: Printscreen/spc

PRAZNIKA

OVAJ SVETAC SE DANAS POSEBNO SLAVI U JEDNOM DELU SRBIJE! Njegova priča je priča o VELIKOM MUČENIKU

U Rusiji se takođe proslavlja život ovog vernika

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas slave Svetog velikomučenika Avramija Zatvorenika.

U Rusiji se takođe proslavlja život ovog vernika, i to kao zaštitinika pastira, ovaca i stoke.

Još kao dete, sa velikom ljubavlju je posećivao crkvu, i slušao reč Božju i poučavao se u njoj. Roditelji su mu bili veoma pobožni i blagočestivi ljudi.

Nakon svojde svabde povsetio se isposničkom životu. Kada su mu roditelji preminuli, podelio je celo imanje siromašnima, a sebi nije ostavio ništa.

Prvi put se obratio jednom neznabožačkom selu kao predstavnik Boga. Ljudi ga tu nisu prihvatili, te su ga mučili, a zatim proterali iz sela.

Mučen, gonjen, vučen, tučen, kamenjem zatrpavan, gladan i žedan, on se nije ljutio na narod, već je sve trpeo, a njegova ljubav prema Bogu je jačala. Nakon nekog vremena svojom verom, molitvom i uzdržanjem, uspeo je da ih preobrati i uvede u crkvu i očisti ih od idolske nečistote. Krstio ih je sve u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Kada je završio svoj posao, on se povukao da nastavi svoj podvig.

foto: Printscreen/spc

Drugi njegov izlazak među ljude bio je da spasi svoju zabludelu nećaku Mariju. Vratio ju je na pravi put i ponovo nastavio svoj pređašnji podvig u samoći, ali više nikad nije izašao među svet.

Avramije je rođen u Maloj Aziji oko 290. godine, a upokojio se mirno 360 godine u 70. godini života na zemlji.

Avramijevdan kao krsna slava se uglavnom javlja na području donjeg Podrinja. Zapadno od Drine, porodice koje slave ovu krsnu slavu najviše su zastupljene u okolini Šekovića, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika i Bijeljine. Istočno od Drine one se najčešće javljaju u sledećim oblastima: Sokolskoj Nahiji (Azbukovici), Rađevini, Jadru, Mačvi, Šabačkoj Posavini i Šabačkoj Pocerini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.