Masovno trovanje ptica u Vojvodini: Šta to ubija orlove i ždralove, a preti i ljudima?

Opasno!

Masovno trovanje ptica u Vojvodini: Šta to ubija orlove i ždralove, a preti i ljudima?

Uzrok trovanja strogo zaštićenih vrsta ptica najverovatnije je prekomerna upotreba pesticida koji su zabranjeni zakonom na poljoprivrednom zemljištu, upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Objavljeno: 15:57h

Sve učestalije su prijave fotografije o otrovanim pticama sa područja Temerina, Apatina, severnog Banata, ali i drugih lokacija. Usputna stanica: Gde odmaraju ptice selice na svom dugačkom putovanju? (FOTO) Među ubijenim jedinkama identifikovane su i strogo zaštićene vrste kao što su orao belorepan, mišar, eja močvarica i ždral. - Na poljoprivrednom zemljištu u Vojvodini vrlo često se koriste pesticidi koji su zakonom zabranjeni, poput furadana, dok se dozvoljeni pesticidi koriste suprotno propisima, upozorili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni su podsetili nadležne institucije da su mamci sa cink fosfidom, koji se koriste za trovanje glodara, rasuti su po njivama, umesto da su zakopani. Furadan je u Srbiji zakonom zabranjen za korišćene već tri godine, dok se u svetu već dugo ne koristi. Prekomerna upotreba pesticida na obradivim površinama indirektno ugrožava i čovekovo zdravlje. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.