KAKVE VESTI ZA SRBIJU! Pa ovo stvarno NIKO NIJE OČEKIVAO!
Zastava Srbije, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

KAKVE VESTI ZA SRBIJU! Pa ovo stvarno NIKO NIJE OČEKIVAO!

Ovo je veliki korak napred

Objavljeno: 07:38h

U Srbiji je prošle godine u odnosu na 2015. smanjena upotreba antibiotika za 37,6 odsto, pokazali su rezultati zvanične analize potrošnje antibiotika u nasoj zemlji, koja se objavljuje u okviru Mreže za praćenje antimikrobnih lekova Svetskle zdravstvene organizacije, piše "Blic".

Tokom prošle godine potrosnja antibiotika bila je za 7,25 odsto manja nego 2017. godine.

Pre četiri godine u našoj zemlji 37 od 1000 stanovnika svakodnevno je koristilo neki od antibiotika. Tada je Srbija bila na prvom mestu po upotrebi antibiotika u Evropi sa 1500 prepisanih recepata na 1000 dece godišnje. U odnosu na praksu u EU to je bilo četiri puta više.

Analiza potrošnje antibiotika u 2018. godini pokazala je da su lekari u velikoj meri racionalno propisivali lekove, a građani poštovali preporuke da ne koriste antibiotike bez saveta stručnjaka tako da je izdavanje i kupovina daleko manja nego prethodnih godina.

"Posebno je vazno naglasiti da je potrosnja antibiotika smanjena za vise od jedne trećine u odnosu na 2015. godinu kada su počele aktivnosti Ministarstva zdravlja na podizanju svesti stanovnista i zdravstvenih radnika o ozbiljnosti probema neracionalne upotrebe antibiotika i rezistencije bakterija koja se javlja kao posledica toga, rekla je dr Milica Bajčetić, nacionalni korespodent Mreže za potrošnju antimikobnih lekova SZO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.