KONAČNO DOBRA VEST! Svaki Srbin će biti ponosan kad čuje šta se dešava sa rodnom kućom patrijarha Pavla
Svaki Srbin će biti ponosan kad čuje šta se dešava sa rodnom kućom patrijarha Pavla, Foto: Printscreen

sjajno!

KONAČNO DOBRA VEST! Svaki Srbin će biti ponosan kad čuje šta se dešava sa rodnom kućom patrijarha Pavla

Crkva je obnavljana skoro 10 godina, a za osvećenje je izabran praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine.

Objavljeno:

Crkva u u selu Kućanci u Slavoniji, u kojoj je kršten patrijarh Pavle i koja je 1991. godine srušena, obnovljena je i biće osveštana 16. novembra.

U rodnom selu nekadašnjeg srpskog patrijarha gradi se i zadužbina sa muzejom koji će biti posvećen njemu.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, podignuta je iz temelja jer je minirana i potpuno uništena za vreme poslednjeg rata. Dragan Gaćeša, protojerej i paroh kućanački, najavljuje da će 16. novembra osvećenjem hrama biti obeleženo i 800 godina autokefalnosti SPC.

Dolazak je potvrdio patrijarh Irinej te još 12 arhijereja.

Pored obnovljene crkve, na rodnom placu patrijarha Pavla biće izgrađena kuća, ista kao ona u kojoj je rođen. Na tom imanju nalazi se već jedna kuća koja će biti pretvorena u muzej, a pored će biti izgrađen i konak te crkvica posvećenja nekadašnjem poglavaru SPC.

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, dignuta u vazduh. Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. To je bio pokušaj da se izazove revolt, ali patrijarh je bio pre svega bio čovek neba, a ne zemlje. Nije zabeleženo da je reč rekao o tome što je crkva u kojoj je odrastao i gde je kršten minirana - izjavio je Gaćeša.

Crkva je obnavljana skoro 10 godina, a za osvećenje je izabran praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine.

Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, ali je privrednik Milija Kostić iz Čačka kupio to imanje i poklonio SPC. Uskoro bi na njemu, uz pomoć starih fotografija, ali i sećanja meštana, trebalo da bude izgrađena identična kuća kao ona u kojoj je živeo tada Gojko Stojčević.

- Na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovićemo postojeću kuću. Ona će će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu. Imanje je prostrano i vremenom će tamo biti podignuta zadužbina. Njegova rodna kuća, crkvica, konak za prijem dece iz celog sveta i park. Celo zdanje ličiće na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine - nastavlja sveštenik.

Kućance su nekada većinom naseljavali Srbi, no danas je mesto pusto. Iako ga ratna razaranja nisu direktno zahvatila, deo Srba je devedesetih otišao u Srem, a naselili su se Hrvati iz BiH. Danas, međutim svi odlaze u Nemačku i Austriju.

- Srbi u Zapadnoj Slavoniji nisu u najboljem položaju, ili su poljoprivrednici ili penzioneri. Mladi odlaze u Evropu. Hvala onima koji su ostali i sačuvali crkvu i rodno imanje patrijarha, pa samim tim i uspomenu na njega. Ti ljudi su i danas oko mene i pomažu mi da obnovimo ovo slavonsko selo - kaže Gaćeša, prenosi Blic.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.