NARODNI LEKAR IZ 1925. GODINE: Šta činiti ako dođe do ISPADANJA GUŽNJEG CREVA?
Po nekad je deo, što je ispao, dug po dvanaest santimetara, Foto: Printscreen

espresopedija

NARODNI LEKAR IZ 1925. GODINE: Šta činiti ako dođe do ISPADANJA GUŽNJEG CREVA?

Napinjanje pri porođajima potpomaže pojavu ispadanja creva i čmar

Objavljeno:

Kod odraslih a naročito kod dece se dešava da po nekad pri vršenju nužde ispadne guzno crevo, piše doktor Dobrivoje Popović u svom "Narodnom lekaru" iz 1925. godine.

Po nekad je deo, što je ispao, dug po dvanaest santimetara. Pri tome se crevo upravo izvrne. No sem ispadanja samog creva može da ispadne samo sluzokoža, sluznica, čmara, što se zove ispadanje čmara. Ispadanje se dešava po nekad sa svakom stolicom, a po nekad sa svakom stolicom, a po nekad samo pri jačem naprezanju kod tvrde stolice. To dolazi usred katara creva, a naročito debelog creva, gde su česti naponi slični naponima kod srdobolje, kod dugotrajnih zatvora, kod polipa u crevu i šuljeva.

foto: Printscreen

Napinjanje pri porođajima potpomaže pojavu ispadanja creva i čmara. Kod umno ograničenih ispadanja creva je češće no kod potpuno umno razvijenih. Ispalo crevo povraća se rukom, najbolje krpicom namazanom vazelinom, zejtinom ili mašću. Kod dece lečenje se sastoji u povraćanju ispalog creva i metanju malog valjutka pamuka između debelih mesa; ili u samom priljubljivanju debelih mesa. Da se debela mesa održe u položaju, zalepiti ih trakama od flastera. Na taj se način oporavi stezač čmara i ostali mišići karličnog dna, te se docnije ne dešava ispadanje. Ovo se radi duže vreme. neka se postara za urednu stolicu i podesnu hranu. Kod katara i ispalog guznog creva pomažu i klizne sa stežućim srestvima: vodom u kojoj je kuvana rastova kora, rastvorom tanina i t. d.

Masaža potpomaže lečenje, jer ojačava mišiće dna karličnog i guznog creva. Ako to ne bi pomoglo za jedan do dva meseca, onda neka se operira.

BONUS VIDEO:

UMESTO VODE CREVO IZBACUJE LED! Šta biste dali da imate ovakvo rashlađenje u vrelim danima? (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.