KIŠOVITO NA MITROVDAN: Evo kakvu to ZIMU PREDVIĐA i zašto postoji OBIČAJ KOJI SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI!
vo kakvu to ZIMU PREDVIĐA, Foto: Nemanja Pančić

DA LI STE NALI?

KIŠOVITO NA MITROVDAN: Evo kakvu to ZIMU PREDVIĐA i zašto postoji OBIČAJ KOJI SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI!

Po broju svečara, Mitrovdan je šesta slava u Srbiji. Zato, svima koji danas slave želimo srećnu slavu! Još dugo je slavili u miru i slozi!

Objavljeno: 08.11.2019. 11:16h
  • 6

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan. Reč je o svetitelju koji se na ovim prostorima poštuje od davnina i za koga se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Mitrovdan je praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Dimitriju koji je živeo u 3. veku. On je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen.

Solunski hrišćani su Dimitrija tajno sahranili, na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom tog grada, a to je i danas. Po predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

Kult ovog velikog hrišćanskog mučenika brzo je stigao i do naših krajeva.

U srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Gradovi Kosovska i Sremska Mitrovica dobili su ime po ovom svetitelju.

Mitrovdan je praznik prepun narodnih običaja i viševekovne tradicije. Po tome kakvo je vreme na današnji dan, od davnina se predviđala predstojeća zima. Zato, svi pogled u nebo – ako danas bude kiše i mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega.

Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Tako je i ostao običaj da se danas zapeva: „Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak“.

 

Na današnji dan se mrsi bez obzira da li praznik pada u sredu ili petak, ali imamo lošu vest za sve koji vole da „skitaju“ – narod kaže da na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i da ovo nije dan za primanje gostiju.

Ovo „pravilo“ ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno noće kod svoje kuće.

Narod veruje da, koga mitrovdanska noć zatekne van doma, taj će preko cele godine noćivati i „smucati se“ po tuđim kućama.

Po broju svečara, Mitrovdan je šesta slava u Srbiji. Zato, svima koji danas slave želimo srećnu slavu! Još dugo je slavili u miru i slozi!

Bonus video: 

(Espreso.rs / Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media