IŠLI SMO S JOŠKOM BROZOM U TITOV VINOGRAD U KUMROVCU I PILI MARŠALOVO VINO! U podrumu smo zatekli nešto veoma čudno
Pili smo Titovo vino u Kumrovcu, Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO, ESPRESORS U HRVATSKOJ

IŠLI SMO S JOŠKOM BROZOM U TITOV VINOGRAD U KUMROVCU I PILI MARŠALOVO VINO! U podrumu smo zatekli nešto veoma čudno

Ukus vina je zaista nezaboravan

Objavljeno: 07:46h
Darko Zlojutro

Kumrovec je malo mesto u Hrvatskoj, nalazi se na samoj granici te države sa Slovenijom, a nadaleko je poznat po tome što je to rodno mesto Josipa Broza Tita!

Nedaleko, svega par kilometara od rodne kuće nalazi se imanje Josipa Broza Tita, gde se nalazi stara trošna kuća i vinograd koji je maršal lično posadio.

Baš tu smo se uputili sa unukom druga Tita, Josipom Joškom Broz. Ovo imanje, gde se pravi čuveno Titovo vino trebalo bi da pripadne upravo njemu, ali Republika Hrvatska stalno oteže sa uknjižbom.

Kuća i zemlja bila je imanje oca Josipa Broza Tita Franje, koje je da bi prehranio porodicu prodao to imanje i sa porodicom otišao u Titovu rodnu kuću.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Odmah posle Drugog svetskog rata, Josip Broz Tito je ponovo otkupio ovo imanje i tu obnovio kuću, jer je najverovatnije želeo da vrati imovinu svog oca u njegovo vlasništvo.

Tu je lično Josip Broz Tito posadio veliki vinograd, od raznih sorti voća, a među njima je i loza "kraljevina" što posebno upada u oči.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Nismo mogli da ne probamo čuvenu "Frankovku" - vino koje se pravi od crnog grožđa ubranog na imanju Josipa Broza Tita i ukus je zaista veličanstven.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

- Ovo imanje i vinograd je po ostavinskoj raspravi trebalo da pripadne sve meni, tačnije pripalo je mom ocu, a ja sam njegov jedini naslednik, međutim to se još uvek nije završilo, jer stalno nešto otežu - kaže nam Joška Broz.

Prema rečima Titovog unuka ovaj vinograd treba podhitno zanoviti, kako bi opstao i kako bi se na njemu i dalje moglo praviti dobro vino.

- Ovaj vinograd napravljen je 1979. godine, lično je deda birao sadnice. Sve su tu po njegovoj volji - kaže nam Joška Broz.

Obišli smo ovo mesto sa Joškom Broz, odmah nakon šetanje i razgledanja Titove rodne kuće, a pogledajte kako smo se proveli tamo i koje nam je sve tajne otkrio unuk druga Tita:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.