NOVOSADSKI KORPUSE, STIDI SE! General JNA Bratić koji je komandovao napadom na Vukovar dobio spomen-ploču!
Građanska Vojvodina oštro osudila postavljanje spomen ploče generalu JNA Bratiću!, Foto: PrintScreenJNAZastavaFilm

GRAĐANSKA VOJVODINA PROTESTUJE

NOVOSADSKI KORPUSE, STIDI SE! General JNA Bratić koji je komandovao napadom na Vukovar dobio spomen-ploču!

Nisu svi u pokrajini najsrećniji ovom odlukom

Objavljeno: 10:31h

U sklopu Obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. novembra u 13.30 časova, najavljeno je otkrivanje spomen ploče generalu-majoru Mladenu Bratiću (1933.-1991.) u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33.

Ovim povodom oglasili su iz Građanske Vojvodine najoštrije osuđujući "nameru Vojske Srbije da otkrije spomen-ploču Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine", navode u saopštenju.

- Kako je najavljeno u saopštenju za javnost povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, za petak, 8. novembar u 13.30 sati predviđeno je otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska (Dunavska 33, Novi Sad). Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. veka. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao - napisali su.

Podsetili su na jedan od "najistinitijih grafita u istoriji Novog Sada, koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru grada: “Novosadski korpuse - stidi se!” Oni, međutim, ne znaju za stid već se ponose zločinima koji su počinjeni u vreme režima Slobodana Miloševića, u svetu poznatog kao “balkanskog kasapina”. Ni to nije nikakvo iznenađenje, jer su na vlasti isti direktni učesnici u tom zločinu."

- Mi se, međutim, stidimo zbog svih krvavih tragova miloševićevskog šovinizma na području nekadašnje zajedničke države. Koristimo se i ovom prilikom da izrazimo naše saučešće svim žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni u ime fašističke ideje stvaranja “velike Srbije” - zaključili su u saopštenju iz Građanske Vojvodine.

Podsetimo, general Jugoslovenske narodne armije (JNA) Mladen Bratić poginuo je 2. novembra 1991. godine kod Borovog naselja u Hrvatskoj, obavljajući funkciju komadanta Novosadskog korpusa tokom bitke za Vukovar i rukovodio je severnim delom operacija.

Pored postavljanja ove ploče, 1. brigada će svoj dan obeležiti i nastupom Vojnog orkestra iz Niša u četvrtak 7. novembra u 15 časova ispred Doma Vosjke Srbije na Keju žrtava racije i potom u 15:30 časova na Trgu slobode, dok će petak 8. novembra u kasarni "Jugovićevo" u 12 časova biti održan i defile jedinca.

Završetak proslave dana 1. brigade će biti u subotu 9. novembra, kada će u kompelksu u Dunavskoj 33 obelžiti Krsnu slavu Svetog mučenika Nestora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.