TRIBINA STOP NASILJU U PORODICI: Nulta tolerancija za nasilje (VIDEO)
Tribina, Foto: Ana Paunković

stop nasilju u porodici

TRIBINA STOP NASILJU U PORODICI: Nulta tolerancija za nasilje (VIDEO)

U susret obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, juče je organizovana tribina "Stop nasilju u porodici"

Objavljeno:

Situacija je bolja nego što je bila pre četiri godine, međutim rezultati i dalje nisu zadovoljavajući, još uvek imamo slučajeve nasilja, rekla je Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost.

Od početka godine ubijeno je 20 žena, a uprkos apelima da se svaki vid nasilja prijavljuje, žene se, uglavnom zbog straha, povlače u sebe i biraju ćutanje. Tribina "Stop nasilju u porodici" u organizaciji udruženja građana "Amikus"i saradnji sa Gradskom Opštinom Savski venac, kao i Adria Media Groupom, a uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, održana je juče kako bi se podigla svest javnosti o ovom problemu.

U susret obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, juče je organizovana tribina "Stop nasilju u porodici" u prostorijama GO Savski venac, a u cilju podizanja svesti javnosti o ovom problemu. Glavna poruka skupa bila je da nema tolerancije za nasilje. Predsednica ove opštine i Saveta za rodnu ravnopravnost, Irena Vujović, otvorila je događaj i istakla da od 2015. godine, od samog osnivanja Saveta aktivno radi na sprečavanju nasilja i motivisanju žena da svaki vid nasilja prijave:

- Od osnivanja Saveta za rodnu ravnopravnost borimo se za sprečavanje nasilja, kao i umanjenja posledica koje ono ostavlja. Akciju smo započeli pre godinu i po dana, u čemu nam pomažu nevladine organizacije, kao i društveno odgovorne kompanije koje se sve češće opredeljuju da zaposle žene iz sigurne kuće. Kako bismo zlostavljanim ženama osigurale bezbednost i materijalnu sigurnost, pomažemo im da se ekonomski osnaže, a to činimo kroz razne projekte, poput edukacije žena u IT sektoru ili obuke samoodbrane - rekla je Vujovićeva.

foto: Ana Paunković

Ona je dodala da, kada je reč o samom nasilju, situacija je bolja nego nego ranije, međutim rezultati i dalje nisu zadovoljavajući:

- Situacija je bolja nego što je bila pre četiri godine, međutim rezultati i dalje nisu zadovoljavajući, još uvek imamo izražajne slučajeve nasilja. Takođe, ne smemo zaboraviti da mnoge žene kriju nasilje, u svakom obliku, na kojim god funkcijama one bile i kojoj god životnoj dobi one pripadale - rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Nasilje je društveni problem

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu i članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda poručila je da svako može učestvovati u akciji i da nema mesta za strah. Ona je dodala i da "nasilje nije privatna stvar, već društveni problem":

- Tema nasilja će biti aktuelna dokle god postoje nasilnici koji maltretiraju. Naša uloga je da pomognemo, i apelujemo da se svako nasilje koje će biti adekvatno kažnjeno. Svako može prijaviti anonimno, pa mesta za strah nema. Narod mora shvatiti da nasilje nije privatna stvar unutar jedne porodice, već predstavlja društveni problem - rekla je ona.

Sa Stanisavljevićevom se složila i Sofija Pajić, rukovodilac Odeljenja Savski venac, Gradski centar za socijalni rad i članica Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opljtine Savski venac, koja je detaljno opisala vrste nasilja i posebno istakla fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko i poručila da je "svako od njih jednako bitno i na svako treba reagovati".

Nasilnika je teško prepoznati

Takođe, istakla je da nasilnik može biti supružnik, bivši supružnik,vanbračni partner, koji često ostaje neotkriven upravo zbog svojih manipulativnih sposobnosti:

- Nasilnik može biti svako, ali statistika pokazuje da su to uglavnom muškaraci, supružnici i bivši partneri. Takvu osobu je teško uočiti, mahom su prihvaćeni u društvu i predstavljaju se kao nasmejane i zabavne osobe, dok su zapravo manipulativi i vode dvostruki život - zaključila je Pajićeva.

Tribina u GO Savski venac je prva od četiri najavljena skupa na temu nasilja nad ženama, koje će se tokom novembra meseca održati i u gradskim opštinama Rakovica, Lazarevac i Zvezdara, a sprovode se uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda.

Statistika

SAVSKI VENAC IMA NAJMANJE PRIJAVA

Aleksandar Đurić, pomoćnik komandira PU Savski venac, ovom prilikom podelio je statistiku GO Savski venac koja pokazuje da najmanje prijava nasilja ima GO Savski venac:

- Dva puta mesečno MUP učestvuje u organizaciji za saradnju gde se vodi polemika o nasilju. Statistika pokazuje da je GO Savski Venac opština sa najmanjim brojem prijava, od 2014. pa do 2018. bilo je svega 8, 13, 14 prijava, da bi 2018. bilo 18. U ovoj godini taj broj je znatno viši i on iznosi 147, od čega 16 krivičnih prijava - objasnio je Đurić.

foto: Ana Paunković

Žrtva ne sme ostati sa nasilnikom

NE VERUJTE MANIPULATORU, AGRESIJA NEĆE PRESTATI

Zamenica predsednika Gradske opštine Savski venac, Tanja Marinković, upozorila je žene da, ukoliko trpe nasilje i torturu, reaguju "na prvu, jer agresija neće prestati":

- Žene savetujem, ali i upozoravam da ne ostaju sa nasilnikom i ne prikrivaju nasilje jer ono neće prestati. Razgovarajte sa nekim, prijavite nasilnika, povratite izgubljeno samopouzdanje, nađite podršku i shvatite da nema tolerancije za nasilje!

Takođe, istakla je da je važno prepoznati nasilje u početnom obliku:

- Nasilje ima tri faze. Prva je kada nasilnik podiže tenziju zbog svog subjektivnog mišljenja o lošoj situaciji. Uglavnom je takav postupak posledica nezaposlenosti ili alkoholizma. Druga, ozbiljnija faza je tzv. akutno zlostavljanje, kada bes napasnik akumulira i kada postoji opasnost od fizičkog nasrtanja ili uništavanja stvari i predmeta. U trečoj, podmukloj fazi, pokušava da emotivnim manipulacijama pridobije žrtvu i da ponovo uspostavi vezu sa njom. Tada obično biva zamena teza, ispostavlja se da je krivac žrtvu koja još dublje upada u začarani krug nasilništva - objasnila je Marinkovićeva.

VR film

"SVE JE U REDU"

Svi učesnici tribine imali su priliku da pogledaju i VR film agencije UN Women Srbija pod nazivom "Sve je u redu". Film prikazuje primer učestalog psihičkog nasilja nad ženama, a gledaocima je ukazana prilika da doslovno budu svedoci jednog oblika nasilja pred kojim najčešće zatvaramo oči.

foto: Ana Paunković

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.