U BEOGRADU LEUKEMIJU SAD MOGU DA OTKRIJU ZA NEKOLIKO SATI! Ovaj aparat smo platili 27 MILIONA
Ovaj aparat smo platili 27 MILIONA, Foto: Profimedia

novi protočni citometar

U BEOGRADU LEUKEMIJU SAD MOGU DA OTKRIJU ZA NEKOLIKO SATI! Ovaj aparat smo platili 27 MILIONA

Aparat brzo detektuje i tip bolesti

Objavljeno:

Klinički centar Srbije dobio je moćno oružje za dijagnostikovanje leukemije, limfoma i imunoloških poremećaja.

Na novom, najsavremenijem, potpuno digitalizovanom, protočnom citometru može da se analizira, gotovo duplo više parametara nego na starom aparatu , što omogućava da se, recimo, leukemija otkrije iz manjeg uzorka nego dosad, i to za samo nekoliko sati. Za ovaj aparat Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 27 miliona dinara.

Novi protočni citometar instaliran je u Laboratoriji za imunofenotipizaciju i protočnu citometriju Klinike za hematologiju. Političko-dijagnostičko odeljenje KCS.

Već danas trebalo bi da dođe instruktor iz Nemačke za naprednu obuku na novoj tehnologiji.

- Instrumenat nove generacije, u odnosu na onaj koji smo nabavili 2004. godine, mnogo je senzitivniji i pouzdaniji, i mnogo brže analizira nekoliko miliona ćelija prilikom analize uzoraka - objašnjava za "Novosti" profesor dr Andrija Bogdanović, šef odseka za visokospecijalizovanu hematološku dijagnostiku za KCS.

- On, takođe, daje informacije o ćelijskom sastavu ispitivanog uzorka u kratkom vremenskom periodu, to omogućava brzo dobijanje rezultata i postavljanje dijagnoze.

Bolji protočni citometar od ovog ne postoji u kliničkoj praksi ni u jednoj bolnici na svetu. Na njemu može da se analizira 10 parametara, a na onom koji je KCS dosad imao - šest.

- Na ovom aparatu može se primetiti da li uopšte postoji leukemija, recimo, i koji tip je u pitanju: mijeloidna ili limfoblastna, kao i specifičnosti akutnih ili nekih hroničnih leukemija - kaže profesor Bogdanović.

- To je prvenstveno dijagnostički aparat , ali se koristi i za praćenje efekata terapije. Na njemu se, takođe, radi i procena kvaliteta uzorka matičnih ćelija iz periferne krvi za transplantaciju, bilo da je ona autologna, kada se uzimaju ćelije pacijenta, ili alogena, sa ćelijama donora.

Određuje se i precizno vreme prikupljanja matičnih ćelija bolesnika odnosno donora. Na ovom aparatu može da se prati i odgovor na primenjenu imunosupresivnu terapiju kod bolesnika sa transplantiranim srcem.

Stari aparat je morao da se "hrani", a novi sam čita 30 epruveta, s tim što se analiza rezultata i dalje radi peške. Iako veoma skup, ovaj aparat je, prema rečima profesora Bogdanovića, izrazito koristan i za reputaciju zdravstva Srbije, jer omogućava da postanemo regionalni centar za ovu vrstu dijagnostike i radimo u rangu sa najprestižnijime evropskim klinikama.

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Milika Ašanin kaže da će loša dijagnostika u Kliničkom centru Srbije biti na najvišem nivou u rangu najpoznatijih svetskih klinika.

- Klinički centar Srbije, kao ustanova koja teži najboljim metodama lečenja i dijagnostike, kao i uvođenju najsavremenijih dostignuća dobre kliničke prakse, zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja, najzad ima nov protočni citometar, koji se koristi u najboljim klinikama u svetu - kaže Ašanin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.