NE PERITE SUDOVE DOK NAPOLJU GRMI I SEVA! Shvatite OZBILJNO ovo upozorenje!
Grmljavina, Foto: Dragana Udovičić

OPREZ!

NE PERITE SUDOVE DOK NAPOLJU GRMI I SEVA! Shvatite OZBILJNO ovo upozorenje!

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete sudove, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku

Objavljeno:

Voda provodi struju, pa ako vaše cevi nisu dobro uzemljene i blizu njih gađa munja, mogla bi vas udariti struja dok perete ruke, tuširate se ili perete sudove, upozorava stručnjak.

Sigurno znate da se za vreme oluje, dok napolju seva i grmi, najbolje skloniti u vlastiti dom. Znate li o čemu je sve dobro voditi računa kako biste očuvali sigurnost doma? Na primer, jeste li svesni toga da za vreme oluje tokom koje napolju seva ne biste smeli - prati sudove?

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete sudove, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ukoliko vaše cevi nisu dobro uzemljene, a munja gađa u njih, struja će proteći kroz cevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava John Jensenius, stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena za Accu Weather, a prenosi Reader's Digest.

On kaže kako ne menja stvari ni ako su vaše vodovodne cevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cevi, nego voda.

Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu. Takođe, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže Jensenius.

To se, pre svega, odnosi na toster, mikser i kuvalo za vodu, fiksni telefon, kao i televizor i računar, kao i mašinu za sudove ili veš.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.