TORNADO IZ INĐIJE ĆE SE PONOVITI OPET: Meterolozi izdali ozbiljno upozorenje!
Nevreme, Foto: Printscreen/tviter

haos

TORNADO IZ INĐIJE ĆE SE PONOVITI OPET: Meterolozi izdali ozbiljno upozorenje!

Sutra proleće, ali samo na kratko

Objavljeno: 17:51h

Snažni i razorni udari vetra koji su oko podneva zahvatili delove Vojvodine, učinili su da se građani Inđije koji su se u tom trenutku našli van osećaju kao da je pred njima tornado!

Početak novembra podsetio nas je da samo duboko zakoračili u jesen, a sudeći prema najavama meteorologa narednih dana bićemo u pravom vremenskom toboganu, te ovakve pojave kao u Inđiji ne bi trebalo da nas iznenade!

Naime, prema jučerašnjem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujna košava povremeno sa udarima od preko 24 metara u sekundi najavljena je bila za juče i danas, u prvom delu dana u južnom Banatu.

Da su se upozorenja meteorologa ostvarila, svedoči snimak koji je osvanuo na Tviteru, gde je građanin Inđije opisao nevreme nalik na tornado. Ne samo da je vetar nosio sve pred sobom, već je delovalo kao da su se zastrašujuće tamno sivi oblaci spojili sa zemljom.

Kako je za "Blic" objasnio meteorolog Đorđe Đurić, u Inđiji se dogodila interesantna situacija koja nije uobičajena za ovaj period godine.

- Na snimku se vidi da je olujni vetar toliko snažan da je podigao prašinu i lišće sa zemlje, te zbog toga deluje kao da je o tornadu reč. Radi se o nestabilnosti vremena koja je nastala usled snažnog ciklona sa Zapada Evrope pod čijim svom uticajem već danima, i tople vazdušne mase koja nam dolazi sa severa Afrike i Mediterana. Pored toga, ogromna je vlažnost vazduha i sve su to uslovi koji dovode do ovakve nestabilnosti vremena - navodi meteorolog Đurić.

On dodaje da je nestabilnost u vidu lokalnih pljuskova sa grmljavinom i naletima olujnog vetra, zahvatila veći deo Srema i delove severno od Beograda, te da se očigledno epicentar nevremena dogodio baš na području Inđije.

Sutra proleće, ali samo na kratko

Ipak, kako kaže naš sagovornik vetar je u slabljenju, a sutra nam stižu lepe vesti kada je o vremenu reč, te da ćemo uživati u pravom prolećnom danu.

- Olujni udari vetra već su u slabljenju i oblaci se premeštaju dalje na istok, dok na sa zapada stiže razvedravanje, te se do kraja dana ne očekuje bitnije promena vremena. Sutra nas očekuje sunčan i topao dan u našoj zemlji, sa najvišim dnevnim temperaturama između 20 i 25 stepeni - kaže Đurić i dodaje da su te vrednosti znatno iznad proseka, imajući u vidu da su prosečne temperature za početak novembra 13, 14 stepeni.

Međutim, ni sutra nas neće zaobići nešto znažniji naleti vetra, a kako nam je objasnio meteorolog reč je o vetru toplog karaktera, tačnije o južnom vetru koji je, inače, poznat kao ozloglašeni jer utiče na raspoloženje ljudi.

Dobra vest je da vetar prestaje već u sredu, ali uživanje u vedrom i sunčanom vremenu biće kratkog daha.

- U sredu vetar prestaje da duva, ali ćemo imati češća naoblačenja sa kišom i pljuskovima. Treba očekivati i blaži pad temperature, ali će i dalje biti natprosečno toplo sa temperaturama od 14 do 23 stepena - rekao nam meteorolog Đurić i zaključio da nas takvo vreme očekuje do vikenda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.