SVAKOG DANA OD OVE NAJGORE BOLESTI U SRBIJI OBOLI 16 LJUDI: Ali situacija se drastično promenila
Ali situacija se drastično promenila, Foto: Profimedia

NESLAVNO MESTO

SVAKOG DANA OD OVE NAJGORE BOLESTI U SRBIJI OBOLI 16 LJUDI: Ali situacija se drastično promenila

Za sada se savremenim terapijama pacijenti leče samo kroz donacije, kliničke studije ili posebno odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente

Objavljeno:

Novembar je mesec borbe protiv karcinoma pluća, bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

Po broju obolelih slična je situacija i u ostalim evropskim i svetskim zemljama, ali po broju umrlih Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

U proseku, dnevno se kod 16 osoba dijagnostikuje rak pluća, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Prof. dr Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine kaže da su šansu za uspešno izlečenje od raka pluća decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

On je naglasio da se poslednjih 10 godina situacija drastično promenila pojavom ciljane i imunološke terapije i da primena savremenih lekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora.

"Za sada se savremenim terapijama pacijenti leče samo kroz donacije, kliničke studije ili posebno odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente. Međutim, sistemskog pomaka i dalje nema, jer najveći broj pacijenata nema mogućnost da se leči savremenim terapijama o trošku RFZO", rekao je prof. Stojanović, a navodi se u saopštenju.

Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Olja Ćorović ističe da udruženje radi na podižanju svesti o prevenciji, štetnosti duvanskog dima, jer je pušenje je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, važnosti redovnih preventivnih pregleda za osobe u riziku, kao i na poboljšanju statusa pacijenata koji su već oboleli od raka pluća.

"Svi u Evropi, kao i sve zemlje regiona imaju savremene imuno i ciljane terapije o trošku zdravstvenih osiguranja. Oboleli od raka pluća, koji imaju sreću da žive u okolnim zemljama, Crnoj Gori, Hrvatskoj, u Republici Srpskoj, Rumuniji ili Mađarskoj, imaju šansu da žive i da vode kvalitetan život više godina", navela je ona i dodala da je važno da se za svakog pacijenta obezbedi lek.

Jedan od onih koji se susreo sa ovom teškom bolešću je i Bratislav Atanasković (60) iz Kruševca. Njemu je pre dve godine postavljena dijagnoza raka pluća, koju je doživeo kao smrtnu kaznu. Međutim, dobio je šansu da se putem donacije leči najnovijom terapijom.

"Imao sam sreće i iz donacije dobio imuno terapiju. Prvu dozu sam primio sredinom aprila 2018. godine. Već nakon deset dana od prve doze imunoterapije osetio sam prvi boljitak, a nakon svega tri terapije, tumor mi se smanjio za pola i danas se osećam odlično", zaključio je Atanasković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.