Krivična prijava protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića
Milomir Marić, Foto: Printscreen

odgovor na uvrede

Krivična prijava protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM

Objavljeno:

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika Televizije Hepi, zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

Mesec dana nakon Marićevog besprizornog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu Televizije Hepi, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama da će pokrenuti sve radnje u okviru svojih ovlašćenja povodom ovog slučaja, još uvek nije obavestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka.

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savet tog tela ni mesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sednica Saveta objavljenim na sajtu regulatora.

Krivičnom prijavom želimo da podsetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbedi doslednu primenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Hepi i preduzme odgovarajuće mere propisane Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra izneo niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja Jedan od pet miliona, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta. Marić je, između ostalog, naveo da Sinani ima „sumnjivo prezime“ i ocenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Slavko Ćuruvija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.