OVA VAKCINA BI STVORILA KOLEKTIVNI IMUNITET NA BOLEST KOJA HARA SRBIJOM! Predlaže se da je dobiju I DEČACI
Predlaže se da je dobiju I DEČACI, Foto: AP

VAŽNO JE!

OVA VAKCINA BI STVORILA KOLEKTIVNI IMUNITET NA BOLEST KOJA HARA SRBIJOM! Predlaže se da je dobiju I DEČACI

Srđa Janković kaže da HPV vakcina sprečava pre svega rak grlića materice i lezije koje mu prethode

Objavljeno:

Novinarka Marija Ratković, koja je imala rak grlića materice, epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, i imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova složili su se da je HPV vakcina značajna jer sprečava, pre svega, rak grlića materice i lezije koje mu prethode. Oni su razgovarali u jednoj emisiji, a na kraju su izveli važan zaključak.

"Vakcinišu se i dečaci i devojčice, važan je kolektivni imunitet, vakcinisana muška osoba neće preneti virus svojim partnerkama", kaže Srđa Janković.

Predrag Kon kaže da "imamo veliko opterećenje karcinoma", i objašnjava da je HPV vakcina, u stvari, primarna zaštita.

Predrag Kon
Predrag Kon foto: Dragana Udovičić

"Za razliku od sekundarne, gde se vrše skrininzi i hirurško lečenje. Vakcina predstavlja stvaranje imuniteta, stvaranje barijere u prenosivosti", kaže on.

Dodaje da je vakcinacija vremenski proces da bi se steklo uverenje i ubeđenje, a onda i da se sprovede vakcinacija, jer, kako kaže, postoje ozbiljni otpori po tom pitanju.

"Imamo otpore zbog skepse, zbog antivakcinalnog ambijenta koji je stvoren kod nas, a i u svetu. Kada krene nepoverenje u bilo koju vakcinu, prenosi se na sve ostale. Kad je HPV vakcina u pitanju, to je potpuno besmisleno, jer spada u red najbezbednijih vakcina po svim podacima koji trenutno postoje", kaže Kon.

Dodaje da, ako obezbedite imunitet ogromnoj populaciji, zaustavljate prenos virusa.

Novinarka Marija Ratković kaže da je imala rak grlića materice pre dve godine.

"Znala sam da vakcina postoji pre toga, želela sam da je primim. Lekarke sa kojima sam razgovarala su bile skeptične, jer je bila nova. Dolazimo do problema da niko neće da potpiše zvanično da smatra da je ta vakcina problematična, nego je to uglavnom u nekim usmenim preporukama, koje pacijentima znače. I lekari i stručnjaci doprinose toj opštoj skepsi i strahu od vakcina, jer ljudi ne žele ono što ne moraju", kaže ona.

Predrag Kon kaže da je glavna preporuka da se vakcinacija HPV vakcinom vrši između devete i trinaeste godine.

Srđa Janković kaže da HPV vakcina sprečava pre svega rak grlića materice i lezije koje mu prethode.

foto: Printscreen

"Međutim, još nekoliko vrsta raka koji obuhvata genitalne organe, kako ženskog, tako i muškog pola, širok dijapazon oblika raka koji možemo da sprečimo ovom vakcinom", kaže Janković.

Janković kaže da je sa stanovišta struke preporuka dovoljno jaka, kao i da je potrebno izgraditi klimu poverenja.

"Važno je da svaka osoba dobije vakcinu pre nego što se sretne sa tipovima papiloma virusa koje vakcina treba da spreči. Vakcinišu se i dečaci i devojčice, važan je kolektivni imunitet, vakcinisana muška osoba neće preneti virus svojim partnerkama", kaže Janković.

Janković ističe da vakcina, nažalost, nije jeftina i dodaje da bi bilo argumenata da se razmisli o tome da država obezbedi deo sredstava.

"Ja mogu da kažem da struka stoji iza vakcinacije kao odluke", kaže Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.