O, TURCI, GDE ODOSTE? Radnici SRPSKE firme U SUZAMA, žale se na naše šefove!
Radnici SRPSKE firme U SUZAMA, Foto: Printscreen

težak posao!

O, TURCI, GDE ODOSTE? Radnici SRPSKE firme U SUZAMA, žale se na naše šefove!

Rad u turskoj firmi je bio naporan, ali uslovi nisu bili loši.

Objavljeno:

Iako su, zbog zatvaranja fabrike u Ćupriji, svi radnici turske konfekcije "Tibet moda" dobili otkaze, gazde iz Turske zaposlenima nisu ostale dužne ni jedan jedini dinar. Sve zarade i putni troškovi koje je trebalo isplatiti zaključno sa 20. septembrom, kad im je prestao radni odnos, namirene su u zakonskom roku, pa mnogi sada već bivši radnici žale što se sve ovako završilo.

Kažu, rad u turskoj firmi je bio naporan, ali uslovi nisu bili loši.

- Poslednju isporuku robe smo imali 5. septembra, onda smo poslati na plaćeni odmor, a 15 dana kasnije su nas pozvali i saopštili da se fabrika zatvara. I pre otkaza se, istina, nagađalo da ćemo se ugasiti, tim pre što šivača nikada nije bilo dovoljno. Uz to, Turci su imali visok standard, odnosno tražili su perfektan i brz rad, bez grešaka. Uveli su normu kao u Turskoj, a nisu znali da u Pomoravlju nema radnika sa takvim znanjem - kaže Aleksandra Punić (33) koja je bila zaposlena od otvaranja 2016, najpre na pakovanju, peglanju i kontroli, a kasnije je pomagala i za mašinom.

Priznaje i to da su ih vlasnici opominjali da sa neefikasnim radom neće moći da ispoštuju ozbiljne ponude i kratke rokove, pa se radilo i prekovremeno, ali su isporuke ipak kasnile...

Plate su, pritom, bile redovne i solidne - posebno za Pomoravlje. Šivači su imali više od minimalca, a plaćali su se i prekovremeni rad, i naknada za prevoz. Rad je bio jednosmenski, uz dve pauze, a jedina primedba se odnosila na organizaciju posla.

- Iskusniji šivači su mogli da zarade oko 40.000, a ako je i bilo nepravdi, za to su krivi naši ljudi, šefovi i vođe smena - tvrdi Jasna Pavlović Milojković koja je posao u "Tibet modi" dobila po završetku obuke, odmah sa rešenjem o stalnom zaposlenju.

Inače, turska konfekcija je tokom trogodišnjeg poslovanja u Ćupriji zapošljavala najviše 120 radnika, uglavnom žena, mada je planirano bilo čak hiljadu ljudi.

Svojevremeno je jedna od radnica posle dobijenog otkaza bila optužila poslodavca za mobing i loše postupanje, ali ni tada, ni sada, nije imala podršku ostalih zaposlenih.

STIŽU KINEZI

Nezvanično se saznaje da bi ovdašnju "Tibet modu" veoma brzo trebalo da preuzme kineska kompanija "Eurofiber", pa će se u halama nekadašnje ćuprijske štamparije "Mladost", umesto odeće, proizvoditi čarape. Kažu, mašine samo što nisu stigle, a otpušteni radnici koji to žele će ubuduće moći da rade za Kineze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.