AKO SLAVITE NOĆ VEŠTICA, NISTE PRAVI PRAVOSLAVCI! Srbi se zakrvili zbog SUTRAŠNJEG DANA! PLJUJU SE KO LUDI
Sveti Luka ili noć veštica?, Foto: ProfiMedia, Wikipedia

opšta svađa

AKO SLAVITE NOĆ VEŠTICA, NISTE PRAVI PRAVOSLAVCI! Srbi se zakrvili zbog SUTRAŠNJEG DANA! PLJUJU SE KO LUDI

Kojoj struji pripadate?

Objavljeno:

Za jedne Sveti Luka, a za druge Noć veštica. Neki nepisani zakon nalaže da se nikako ne smeju istovremeno poštovati oba, a mnogi ovaj "sukob" shvataju isuviše ozbiljno.

Isto kao što su aktuelne rasprave 14. februara - da li se obeležava Sveti Valentin ili Sveti Trifun, tako je sada za ova dva praznika koja se obeležavaju 31. oktobra.

Podsećamo, vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju sutra slavu Sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih. Danas se slavi i Sveti Petar Cetinjski.

Noć veštica deo je zapadnohrišćanske tradicije, a najčešće aktivnosti koje se u modernoj tradiciji vezuju za ovu svetkovinu jesu kostimirane zabave, pravljenje lampi od tikve, gledanje horor filmova i promocija strave.

Srbija je i ove godine podeljena, pa je tako danas glavno pitanje na Tviteru, da li pravi Srbin sme da se maskira i zabavi, a da ostane Srbin pravolavne vere.

Dok jedni tviteraši tvrde da je u pitanju" američka zapadnjačka propaganda protiv pravoslavlja", drugi su stava da će raditi sve ono što njihovu decu čini srećnom i zavovoljnom.

U kom ste vi taboru?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.