OVO SU DROGE KOJE SE NAJVIŠE KORISTE U SRBIJI: Mapa otkriva pravu istinu (FOTO)
Droga, Foto: Profimedia, Printscreen

rezultati SU poražavajući

OVO SU DROGE KOJE SE NAJVIŠE KORISTE U SRBIJI: Mapa otkriva pravu istinu (FOTO)

Deo ovog proučavanja bili su i gradovi iz našeg regiona

Objavljeno:

Sve je veći broj istraživanja u vezi sa konzumiranjem droga, a kako su neka od njih proteklih godina, na žalost pokazala, u Srbiji je svaka duga osoba od 15 do 30 godina ponuđena da proba drogu, a svaka četvra ju je zaista i probala.

Neka od istraživanja u vezi sa drogama podrazumevaju ispitivanje otpadnih voda, a na osnovu kojih je moguće videti koliki broj ljudi i u kojoj meri konzumira određene narkotike.

Tim naučnika sa univerziteta u španskoj Salamanki jedni su od prvih u Svetu koji su ispitali supstance iz otpadnih voda, na osnovu čega su napravili sveobuhvatnu mapu narkotika u čak 120 gradova na svetu, koji su bili deo ovog istraživanja

Deo ovog proučavanja bili su i gradovi iz našeg regiona, poput: Beograda, Zagreba, Sarajeva i Ljubljane, a dobijeni rezultati nisu ni malo dobri.

Longitudalnim istraživanjem otpadnih voda Sveta, odnosno kanalizacija koju koristi veliki broj ljudi, pronađeni su tragovi kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA, na osnovu kojih je i napravljena mapa.

foto: onlinelibrary.wiley.com

Istraživanjem je pokazano da je u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu vidan porast korišćenja droga, posebno kokaina, dok u Sarajevu najviše koriste amfetamine.

U Americi i Australiji primetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korišćenja MDMA zabeležen u Holandiji.

Najviše narkotika konzumira se u Amsterdamu, koji je vodeći grad po upotrebi droge, zatim u Cirihu, Londanu i Barseloni. Dok zemlje poput Grčke, Finske, Poljske i Švedske gotovo da ni ne upotrebljavaju narkotike.

foto: onlinelibrary.wiley.com

Naučnici španskog univerziteta pokušali su da dobiju i podatke o količini korišćenja kanabisa, ali se ispostavilo da ga je veoma teško identifikovati u otpadnim vodama.

Istraživanje o informisanosti i stavovima roditelja o zloupotrebi droga pokazalo je da čak 52 odsto roditelja smatra da narkomanija nije prava bolest, što olakšava deci da drogu slobodnije konzumiraju.

Na žalost, zato je sve veći broj ljudi, a posebno dece koja svakodnevno imaju mogućnost da probaju neku vrstu droge, kod nas u najvećoj meri koriste kokain.

Kokain se može uneti na različite načine. Najčešće se u organizam unosi oralnim putem, ušmrkivanjem i pušenjem. Ipak, svaki od ovih načina može da izazaove smrt.

S toga se apeluje na građane da povedu dodatno računa o svom zdravlju i životu, te da ako dođu u kontakt s narkoticima, iste ne konzumiraju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.