SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA VEOMA VAŽAN ZAKON: Ovo se tiče SVIH GRAĐANA!
Pošta Srbije, Foto: Nebojša Mandić

novi zakon

SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA VEOMA VAŽAN ZAKON: Ovo se tiče SVIH GRAĐANA!

Skupština je danas potvrdila i akte Svetskog poštanskog saveza

Objavljeno:

Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o poštanskim uslugama kojim se obezbedjuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uredjena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu.

Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca uvidom u ličnu ispravu sa fotografijom, kao što je lična karta, pasoš ili druga dokumenta, što do sada nije bilo moguće.

Operatoru je dato pravo da u prisustvu onoga ko šalje paket otvori pošiljku ili paket ukoliko postoji sumnja da se u pošiljci nalazi zabranjena sadržina.

Zakonom se skraćuje rok u kome je operater dužan da u unutrašnjem saobraćaju odgovori na reklamaciju korisnika usluge sa 30 na osam dana, a tom odredbom se vrši uskladjivanje sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača.

Kada je u pitanju medjunarodni saobraćaj, rok za odgovor na reklamaciju ostaje isti, 60 dana jer to zahtevaju akta Svetskog poštanskog saveza. Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge će po novom zakonu posredovati u vansudskom rešavanju sporova koji nastanu izmedju korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora.

Ministar za rad Zoran Djordjević koji je ranije obrazlagao zakon, rekao je da bez obzira na tu mogućnost, korisnici poštanskih usluga i operatori svakako imaju pravo da se sudski spore.

Zakonom je propisana obaveza da pošta, kao trenutni i jedini pružalac univerzalne poštanske usluge na celoj teritoriji Srbije, prilagodi pristup, odnosno ulaz u objekte poštanske mreže, kao i poštanske terminale potrebama osoba sa invaliditetom.

Zakonom je data mogućnost da i drugi poštanski operatori mogu obavljati univerzalnu poštansku uslugu na čitavoj teritoriji ili delu teritorije, ali pod uslovom da poseduju poštansku mrežu. Poštanski operatori koji nemaju poštansku mrežu mogu da obavljaju univerzalnu poštansku uslugu tako što će pristupiti mrežu pošte ukoliko ispune odredjene uslove.

Skupština je danas potvrdila i akte Svetskog poštanskog saveza kojim se ispunjavaju medjunarodne obaveza koje proističu iz članstva Srbije u tom savezu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.