NASA SNIMILA PRAVI RAZLOG ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U SRBIJI: Ova mapa objašnjava mnogo toga (FOTO)
Požari na teritoriji Srbije, Foto: Global Forest Whatch Fires

alarmantna situacija

NASA SNIMILA PRAVI RAZLOG ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U SRBIJI: Ova mapa objašnjava mnogo toga (FOTO)

Požari su najverovatnije izazvani paljenjem strnjike

Objavljeno:

NASA-ina mapa požara zabeleženih u proteklih nedelju dana potkrepljuje priču o zagađenom vazduhu i šteti koja nastaje usled vatre koju poljoprivrednici pale na njivama. Takođe, portal GFV Fires prikazuje kako je Srbija, ali i ceo region trenutno "užareniji" od ostalih zemalja sveta.

Global Forest Fire Fires (GFV Fires) je dinamičan mrežni sistem za praćenje šuma i upozorenje od požara koji pruža informacije u "ril tajmu". Osmišljen je kako bi omogućio uspešniju borbu protiv šumskih i kopnenih požara pre nego što izmaknu kontroli.

Na fotografiji se vidi kako najviše požara bukti u Srbiji i zemljama regiona
Na fotografiji se vidi kako najviše požara bukti u Srbiji i zemljama regiona foto: Global Forest Whatch Fires

Područje Balkana crveni se od tačaka koje predstavljaju požar. Ipak, Srbija se posebno izdvaja, odnosno delovi Vojvodine. Požari su najverovatnije izazvani paljenjem strnjike. Takođe, nezvanični podaci pokazuju da je Vojvodina u prethodnih nedelju dana bila područje sa najviše požara u Evropi.

Na NASA-inoj karti preciznije se vidi koji delovi Srbije imaju najeveće probleme sa požarom:

foto: Printscreen/NASA

Najveći broj požara identifikovan je u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delovima Srema.

Južna Bačka, Pomoravlje, Mačva, Srem i banat prekrivenu su crvenim tačkicama koje označavaju pojedinačne požare. Dakle, oblast sa najviše zastupljenih požara upravo je oblast sa najviše plodnog zemljišta i njiva.

U periodu od 21. do 29. oktobra najveća koncentracija požara zabeležena je na teritoriji Pančeva, i nešto severnije.

Prema karti gusto naređane crvene tačke nalaze se i preko Rumunije i Bugarske, no region je gledano na mapi žute boje (do 30 požara), osim Vojvodine koja je jarko crvena. Najveći broj požara zabeležen je upravo u Srbiji, a apsolutni rekorder je jedno banatsko mesto gde je za sedam dana zabeleženo čak 463 požara, a u susednom 338.

Požari na teritoriji Srbije
Požari na teritoriji Srbije foto: Global Forest Whatch Fires

Ipak, kada se sagledaju požari diljem planete u proteklih nedelju dana, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike gde već mesecima bukte požari.

Požari u Amazoniji
Požari u Amazoniji foto: Global Forest Whatch Fires

Kada se detaljnije pogleda mapa, navode stručnjaci, vidi se da satelit NASA beleži u brojnim delovima sveta požare na predelu šuma, dok u Srbiji gore područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Da je spaljivanje zemljišta intenzivirano u poslednjih nekoliko dana govori i činjenica da se vozači žale kako je nemoguće voziti putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja njiva.

Podsetimo, građani Srbije, poslednjih dana, mogli su da se uvere da vazduh ima i boju i miris, a kada je tako onda je opasan po život. Dokaz su zvanična merenja suspendovanih čestica PM10, čija je dozvoljena količina od 50 mikrograma po kubnom metru uvećana na nekim lokacijama i do deset puta. Slična situacija je i celom regionu, pa se tako ovih dana Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija) nalaze među dvadesetak svetskih gradova sa najlošijim kvalitetom vazduha.

Zbog lepog vremena toplane i kotlarnice nisu aktivirane, pa se kao jedan od glavnih razloga za zagađenje navode individualna ložišta, koja su građani počeli da koriste, ali i loše vremenske prilike koje doprinose lošem kvalitetu vazduha (kao npr. nedostatak vetra). Ne treba zanemariti ni štetne emisije iz elektrana na fosilna goriva, ali i one iz industrijskih postrojenja. Takođe, uključenje toplana ne sumnjivo će pogoršati situaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.