KONAČNO DOBRE VESTI: Vazduh više nije STRAVIČNO ZAGAĐEN, poznat je i uzrok!
Beograd je ponovo grad u kojem može da se diše, Foto: Filip Plavčić

DOĐE I TAJ DAN

KONAČNO DOBRE VESTI: Vazduh više nije STRAVIČNO ZAGAĐEN, poznat je i uzrok!

Sve koji su jutros pratili stanje zateklo je prijatno iznenađenje

Objavljeno:

Nekontrolisano i masovno paljenje strnjike u proteklih nekoliko nedelja u Srbiji uzrokovalo je pravu ekološku katastrofu, koju su posebno mogli da osete stanovnici Beograda, južnog dela Vojvodine i severne Šumadije.

Vrednosti štetnih gasova u vazduhu bile su znatno iznad granice dozvoljenog a, kako je Espreso pisao, najprisutniji je bila PM10, opasna supstanca koja može da ugrozi zdravlje ljudi.

Nije mali broj onih koji su se zbog ovoga odlučili da na mobilnim telefonima skinu aplikacije koje mere zagađenje. Svi oni su, prethodnih dana, mogli nemoćno da gledaju kako nivo zagađenja prelazi 100 (veliko zagađenje), a ponekad i 150 (izuzetno veliko zagađenje).

Ipak, one koji su jutros upalili svoje aplikacije zateklo je prijatno iznenađenje: od jutros je vazduh u Beogradu i okolini neuporedivo čistiji, pa se na ovoj skali očitavaju vrednosti između 30 i 40, što spada u podnošljive vrednosti.

Razlog za ovo je prilično jednostavan, čini se: posle Miholjskog leta i vrelih dana bez vetra, konačno je došlo hladnije vreme, vetar je počeo da duva i efekat "poklopljenog lonca" koji nam je doneo zagađenje je prestao da važi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.