OVO JE SLAVICA, ŽENA HEROJ! Muž joj pobegao u Tursku, ćerku (12) hteo da uda u Iranu, a sad će KONAČNO videti DECU!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

kraj agoniji

OVO JE SLAVICA, ŽENA HEROJ! Muž joj pobegao u Tursku, ćerku (12) hteo da uda u Iranu, a sad će KONAČNO videti DECU!

Ministar Dačić je 24. oktobra u Bakuu o tom slučaju razgovarao sa kolegom iz Irana Mohamadom Zarifom

Objavljeno: 09:54h

Posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda deca Slavice Burmazović danas se vraćaju u Srbiju. Ona će ih dočekati u 10:40 časova na Aerodromu "Nikola Tesla".

Na osnovu dogovora ministra Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Irana Mohamada Zarifa, deci je omogućeno da se vrate majci. Deca se vraćaju u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova, a dovešće ih ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović.

Ministar Dačić je 24. oktobra u Bakuu o tom slučaju razgovarao sa kolegom iz Irana Mohamadom Zarifom koji je tada obećao da će se lično angažovati da se vrate oteta deca Slavice Burmazović koja se nalaze u Iranu.

Podsetimo, Slavica Burmazović već četiri godine nije videla svoje dve ćerke i sina, pošto ih je njen bivši suprug, Turčin Ejup Sabri Jundžu, odveo iz Srbije! Jundžu je njihovu decu Ajšu (14), Esmu (13) i Tarika (7) bez Slavičine dozvole poveo sa sobom u Tursku u avgustu 2015. godine, a ona ih je otad videla samo jednom, u maju 2016.

Slavica je uspela da pronađe svoju decu u Iranu, u Teheranu, gde ih je otac odveo prošle godine. Sa sinom i ćerkom čula se telefonom, ali joj bivši muž nije dozvoljavao da ih vidi. Iako su turski sudovi davno presudili da deca treba odmah da budu vraćena u Srbiju.

Nije joj dozvoljavao da vidi svoju decu, već samo da priča sa njima telefonom, a za mogućnost da pusti decu da dođu kod majke u Srbiju nije želo ni da čuje.

Hteo da uda ćerku od 12 godina

Ejup Sabri Jundžu bivši suprug Slavice Burmazović odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Iako su prvostepenom presudom suda deca u martu 2016. godine vraćena majci, otac je napustio Tursku i odveo ih u Iran.

Najstariju ćerku Esmu, tada dvanaestogodišnjakinju, nameravo je da uda u Iranu, pričala je Slavice moleći za pomoć ispred Vlade Srbije.Turski sud je 2016. godine doneo presudu da se Slavičina i Ejupova deca Esma, Ajša i Tarik vrate u Srbiju sa majkom. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016.

Prvo se Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obe ćerke. Kada je sudija obavestio Ejupa da deca žele da žive sa majkom, on je rekao da to može da razume.

Ejup je na sudu izjavio kako shvata da su ćerka i sin mali i da im je potrebna majka, pa je Slavici nudio da na svakih 15 dana dolazi u Tursku o njegovom trošku i vidi decu.

Za vreme suđenja saslušani su maćeha i komšije Jundžuovih, a psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali su s decom i utvrdili da su deca neuhranjena, maltretirana i zlostavljana.

- Kad god smo dolazili na Ejupovu adresu, nikog nije bilo kod kuće. Nije se odazivao na naše pozive - ispričala je tada socijalna radnica.

Kako je Ejup oteo Slavici decu?

Bez majčine saglasnosti uzeo je decu i odveo ih na Aerodrom "Nikola Tesla", prošao je pograničnu policijiu i odleteo za Tursku. Slavica od tada pokušava da vrati decu, a tek sada joj je to i pošlo za rukom.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 2016. godine privremeno rešenje po kojem se starenje nad decom poverava Slavici do pravosnažnosti postupka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem 2016. da je od vlasti Turske zatraženo da preduzme konkretne korake i da očekuje da će poštovati presudu sopstvenog suda o vraćanju dece Slavici Burmazović.

- Ne možemo sada da pošaljemo komandose odavde da nekoga dovedu, ali je u svakom slučaju taj problem istaknut na najvišem mogućem nivou u Turskoj - rekao je tada Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.