GORI SRBIJA! Otkriven uzrok povećanog zagađenja vazduha u Srbiji, razlog će vas RAZBESNETI! (MAPA)
Poljoprivrednici počeli sa paljenjem njiva, Foto: Printscreen/Twitter/WinstonCrven

strašno

GORI SRBIJA! Otkriven uzrok povećanog zagađenja vazduha u Srbiji, razlog će vas RAZBESNETI! (MAPA)

Najveća koncentracija požara u periodu od 21. do 28. oktobra, iščitavajući NASA-inu mapu, bila je u okolini Pančeva

Objavljeno:

NASA-ina mapa požara zableženih u proteklih nedelju dana u našem regionu ide ruku pod ruku sa aktuelnim vestima o zagađenom vazduhu, ljudima koji stradaju i šteti koja nastaje usled vatre koju poljoprivrednici pale na njivama. Tako ova mapa pokazuje da se Vojvodina užarila od požara, koji su najverovatnije izazvani paljenjem strnjike.

foto: Printscreen/NASA

Mačva, Srem, Banat, južna Bačka i Pomoravlje prekriveni su crvenim tačkicama koje označavaju svaki pojedinačni požar, a upravo su u pitanju regije u kojima je zastupljeno plodno zemljšte i njive.

Najveća koncentracija požara u periodu od 21. do 28. oktobra, iščitavajući ovu mapu, bila je u okolini Pančeva, i nešto severnije. To potvđuje i druga opcija ove mape, da se umesto crvenim tačkama požari predstave brojevima.

Mada se po gustini crvenih tačaka vidi da i Rumuni i Bugari imaju problema sa vatrom, mapa na kojoj je vatra prikazana kroz konkretne brojke, pokazuje da je čitav region žut (do 30 požara), osim Vojvodine, koja se crveni. Najveći broj požara zabeležen je upravo u Srbiji, a apsolutni rekorder je jedno banatsko mesto gde je za sedam dana zabeleženo čak 463 požara, a u susednom 338.

Kako se kažnjava paljenje strnjike?

Spaljivanje većeg obima i vremenske prilike pogoduju širenju požara, te se na ovaj način izaziva opasnost ne samo za imovinu većeg obima, već i živote ljudi. Takvo izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

Takođe, članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjuje se spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanja biljih ostataka. Zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe i to za pravna lica kaznom od 300.000 do milion dinara, a za odgovorna lica u pravom licu su od 10.000 do 50.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede i institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, saopštilo je juče da razvijaja i testira platformu kojom će moći da otkriva požare na poljoprivrednim zemljištima širom Srbije i to preko satelita.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.