OVO JE CIFRA KOJU ĆE VLADA SRBIJE ISPLATITI SVAKOM TAKSISTI? Isplivalo još detalja dogovora sa državom!
Taksi, Foto: Filip Plavčić

dobili šta su hteli?

OVO JE CIFRA KOJU ĆE VLADA SRBIJE ISPLATITI SVAKOM TAKSISTI? Isplivalo još detalja dogovora sa državom!

Kako objašnjava, ne bi svi taksisti mogli kupiti automobil uz pomoć subvencije u sledećoj godini

Objavljeno: 21:32h

Država bi svakom taksisti koji ispuni uslove mogla dati po 4.000 evra. Kako saznaju mediji, to je cifra koja se u Vladi u poslednjih nekoliko dana pominje kao najizvesnija, a koja bi taksistima bila isplaćivana tokom naredne tri ili četiri godine.

"U igru za kupovinu novih automobila uz subvenciju države moglo bi najviše da uđe između 12.000 i 13.000 taksista. Svaki od njih bi dobio po 4.000 evra što bi državu moglo da košta nešto oko 50 miliona evra. Taj ukupan iznos država bi podelila na tri ili četiri godine, što znači da bi taksistima za kupovinu automobila godišnje isplaćivala po 17.000 evra ili 13.000 evra", kaže sagovornik Blica i dodaje da je resorno ministarstvo pravilo računicu i na 5.000 evra za svakog taksistu, ali da je pomenuta manja opcija realnija.

Kako objašnjava, ne bi svi taksisti mogli kupiti automobil uz pomoć subvencije u sledećoj godini. Država bi, praktično, ukupnu subvenciju od oko 50 miliona evra podelila na tri ili četiri godine i srazmerno tome bila bi moguća i kupovina vozila.

Na pitanje ko će imati pravo na kupovinu u prvoj, a ko u godinama nakon 2020. sagovornik kaže da bi država odobravala subvencije po redosledu prijavljivanja.

Kako saznaju, taksisti će narednih dana državi, odnosno Ministarstvu finansija predložiti i željene modele automobila, a kako bi suzili mogućnost izbora i na taj način bili u mogućnosti da ponude sličan kvalitet usluge.

"Razmišljamo da to budu četiri brenda - Folksvagen, Hundai, Opel i Škoda", kaže sagovornik.

Kako je "Blic Biznis" pisao, svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, moraće da budu bele boje, a taksi prevoznici širom Srbije će imati pravo da sami odluče o ceni automobila.

Kupovina vozila uz subvenciju imaće tri koraka - taksisti će morati da obezbede učešće, država će dati subvenciju, a ostatak do ukupne cene novog vozila, taksisti će moći da otplaćuju na pet godina putem lizinga ili bankarskog kredita. Što se tiče subvencije, država će je uplaćivati direktno prodavcu vozila.

Osim vozila, država će taksistima finansirati i kupovinu taksimetara i fiskalnih štampača. Ovu opremu koja na tržištu vredi ukupno oko 160 evra, država će kupiti na tenderu, a potom i dodeliti taksistima.

Podsetimo, posle dvanaest dana blokade centra Beograda taksisti su nedavno okončali protest i to nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je nakon sastanka, rekao da će taksisti dobiti subvencije države, ali nije precizirao o kakvim subvencijama je reč. Tada je ocenio i da je država spremna da pomogne unapređenje kvaliteta taksi službi.

U Srbiji ima ukupno 17.400 taksista. Najviše ih ima u Beogradu - 6.500, a zatim u Novom Sadu - 1.400.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.