OTKRIVENA PRAVA ISTINA O PRINCU FILIPU KARAĐORĐEVIĆU: Niko u Srbiji nije znao ovu ČINJENICU!
Jačina naše kulture i tradicije se ogleda u povratku, pored samo ovlaš spomenutih drugih kraljevskih predaka, našoj srpskoj liniji i zaveštanju Doma Karađorđevog, Foto: Princ Filip Press

zanimljivo

OTKRIVENA PRAVA ISTINA O PRINCU FILIPU KARAĐORĐEVIĆU: Niko u Srbiji nije znao ovu ČINJENICU!

Vest o ovom venčanju odjeknula je i u Srbiji i Republici Srpskoj, jer je i naša zemlja imala predstavnike na ovom prestižnom ali i istorijkom događaju

Objavljeno:

Proteklih dana svet je sa velikom pažnjom ispratio spektakularno Carsko venčanje naslednika Napoleona Bonaparte i unuke poslednjeg austrougarskog cara. Princ Žan Kristof Napoleon oženio je unuku poslednjeg groficu Olimpiju Arko Cineberg na spektakularnom venčanju u Palati invalida u centru Pariza, kompleksu građevina koji je izgrađen po nalogu Luja Trećeg i gde se nalazi Napoleonova grobnica.

foto: Princ Filip Press

Vest o ovom venčanju odjeknula je i u Srbiji i Republici Srpskoj, jer je i naša zemlja imala predstavnike na ovom prestižnom ali i istorijkom događaju. Princ Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom bio je gost na venčanju zajedno sa predstavnicima evropskih kraljevskih porodica i evropske aristokratije jer, pored toga što su Princ Napoleon i Princ Filip dobri prijatelji i često se druže u Londonu gde obojica rade, Napoleonova supruga, Princeza Olimpija je nećaka Filipove majke, brazilske princeze Marije de Glorie.

Vest o prisustvu Princa Filipa i Princeze Danice na ovom prestižnom događaju pokrenula je brojna pitanja o značaju i važnosti postojanja Kraljevske porodice za jednu zemlju. Pored velikog istorijskog značaja, te značaja za tradiciju i kulturu jednog naroda, ovakav vid predstavljanja Srbije van njenih granica od velikog je diplomatskog značaja za našu zemlju, jer pojavljivanje srpskog princa na ovakvim događajima koji se uvek odvijaju pod budnim okom svetske javnosti, od velikog je značaja za ugled i reputaciju Srbije u svetu.

foto: Princ Filip Press

Kad se naši ljudi zapitaju zašto pojedini članovi Kraljevske porodice Karađorđević tobož ne znaju i kako pričaju maternji jezik, uglavnom zaborave da evropske krunisane glave pripadaju jednoj velikoj kraljevskoj nadnacionalnoj porodici i da je maksimalna sigurnost i prosperitet jedne nacije bila, a neki bi rekli i danas je, u orođavanju svoje kraljevske porodice u taj veliki civilizacijski moćni savez.

Srbi su imali tu sreću da pre svega Karađorđevići uspeju u tom naumu i da ne bi njihovih veza veliko je pitanje da li bi Srbija opstala kao država pored neprijateljskih susednih carstava u 20. veku – bez saveznika preko kraljevskih veza, ko bi pritekao Srbiji u pomoć posle atentata u Sarajevu 1914.?

foto: Princ Filip Press

Princ Filip Karađorđević, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, tako sasvim odlično priča svoj maternji jezik iako mu je majka kraljevska i carska princeza Njeno carsko i kraljevsko visočanstvo Marija da Glorija od Orleana i Braganse, brazilska carska princeza sa izuzetno dubokim i razgranatim prodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama. Njeno puno ime je Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lučija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga od Orleana i Braganse!

U redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. Porodične veze su toliko brojne da ćemo se ograničiti samo na carske i kraljevske glave! Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije koja je bočna strana španske kraljevske kuće i koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci bili francuski kraljevi.

foto: Princ Filip Press

Baba princa Filipa je bila ujna današnjeg kralja Španije, Huana Karlosa I, koji je sin njene rođene sestre princeze Marije Mersedes od Burbona od Dve Sicilije. Direktni predak majke princa Filipa je bio kralj Portugala Žoao VI, kao i njegov sin Pedro I, prvi car Brazila. Princ Filip je, kako saznajemo, posebno ponosan na ulogu sina Pedra I, Pedra II koji je bio drugi car Brazila. Sa dubokim osećajem dužnosti, usamljen na vlasti, podigao je Brazil na nivo predstavničke parlamentarne monarhije, vodio nekoliko pobedonosnih ratova i uprkos širem protivljenju ukinuo ropstvo u zajedničkom sporazumu sa Velikom Britanijom i sprečio kasniju dalju nelegalnu trgovinu ljudima. Sve vreme je bio velki mecena kulture.

Od majčinih muških predaka, princ Filip je direktan potomak Luja Filipa I, Kralja Francuza od 1830-1848 koji je kao deo kuće Burbona, francuske vladarske dinastije, imao izuzetno buran život zbog Francuske revolucije i koji je uspeo da vrati kraljevinu liberalnih i demokratskih ideja koju su podržavali tzv. orleanisti. Ona sama je deo jednog interesantnog neprekinutog lanca koji traje tri veka od osam burbonskih princeza koje su se sve udale u razne dinastije.

foto: Princ Filip Press

Sa očeve i sa majčine strane princ Filip ima bukvalno stotine prinčeva i vojvoda za pretke i rođake i otud je rado viđen gost na mnogobrojnim kraljevskim proslavama. Kuma na venčanju princa Filipa i princeze Danice bila je prestolonaslednika švedske Viktorija, ćerka švedskog kralja Karla XVI Gustafa.

Ovo bogato nasleđe princ Filip daje svom sinu princu Stefanu Karađorđeviću od Srbije čija je majka Srpkinja princeza Danica, tako da i ovaj Karađorđević zna svoj maternji jezik, srpski.

Jačina naše kulture i tradicije se ogleda u povratku, pored samo ovlaš spomenutih drugih kraljevskih predaka, našoj srpskoj liniji i zaveštanju Doma Karađorđevog.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.