POSTAVIO JE SRBIMA 2 PITANJA! Prva poruka novog AMERIČKOG AMBASADORA GODFRIJA! OGLASIO SE NA TVITERU! (FOTO)
Entoni Godfri, Foto: usembassy.gov

oglasio se

POSTAVIO JE SRBIMA 2 PITANJA! Prva poruka novog AMERIČKOG AMBASADORA GODFRIJA! OGLASIO SE NA TVITERU! (FOTO)

Godfri se oglasio objavom na Tviteru!

Objavljeno: 23.10.2019. 21:56h

Novi ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri, stigao je u Beograd gde će gde će služiti svoj mandat nakon uručenja akreditiva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a sada se prvi put i oglasio.

Godfri je podelio svoje zadovoljstvo što je u Srbiji koja će u narednih nekoliko godina biti njegov dom. On je na društvenoj mreži Tviter podelio sliku svoje supruge i njihovog ljubimca, a korisnike ove mreže pitao je za preporuku kada je hrana u pitanju ali i mesta koja ne bi trebalo da propusti.

- En Mari, naš ljubimac Lara i ja delimo oduševljenje što smo u Srbiji i što će Beograd, u narednih nekoliko godina, biti naš novi dom. Radujemo se i prvoj prilici da ugostimo naše klince i pokažemo im Srbiju. Šta nam savetujete da probamo od hane i koja mesta da posetimo? - upitao je novi američki ambasador.

Ambasador Godfri je karijerni diplomata u klasi ministra-savetnika. Od 2015. do 2019. godine bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu, od 2012. do 2013. godine.

Tokom svoje karijere duge skoro 40 godina, koja obuhvata službe u američkoj mornarici i Stejt departmentu, ambasador Godfri je postao stručnjak za srednje-evropske i južnoevropske poslove.

Ambasador Godfri je radio kao direktor za Tursku i evroazijsku energetiku u Savetu za nacionalnu bezbednost u periodu od 2011. do 2012. godine i kao savetnik za političko-vojne poslove u Ambasadi SAD u Ankari od 2008. do 2011. godine.

Bio je zamenik ambasadora u Ambasadi SAD u Jerevanu u Jermeniji od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu od 2001. do 2004. godine. Od 1998. do 2000. godine je radio u Kancelariji za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove, a od 1996. do 1997. godine u Groznom, u Rusiji, kao zamenik šefa OEBS-ove Grupe za pomoć u Čečeniji.

Kao pripadnik Mornarice SAD bio je na službi u Turskoj i Japanu u periodu od 1980. do 1992. godine. Učio je ruski jezik na Vojnom institutu za strane jezike u Montereju u Kaliforniji. Njegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Ambasador Godfri je diplomirao sa najvišim počastima na Univerzitetu Kalifornija u Dejvisu. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih, Nagradu Džejmsa A. Bejkera III kao najbolji zamenik ambasadora za 2018. godinu. Govori ruski, srpskohrvatski i turski.

Ambasador Godfri je oženjen En Mari O'Tul, koju je upoznao tokom svoje službe u Dablinu. Imaju troje dece, starosti 27, 19 i 18 godina.

Bonus video:


(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media