SVINJSKA HUNTA DALA MU 30 MILIONA ZA FILM: Srđan Dragojević stalno PLJUJE vlast, ali nije GADLJIV na NJIHOVE PARE
Srđan Dragojević, Foto: Nebojša Mandić

VAŽNO JE DA KAPLJE

SVINJSKA HUNTA DALA MU 30 MILIONA ZA FILM: Srđan Dragojević stalno PLJUJE vlast, ali nije GADLJIV na NJIHOVE PARE

Dragojević brutalno napada vlast, a onda od iste uzme lepe novce

Objavljeno:

Srpski reditelj Srđan Dragojević, nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije sa liste Socijalističke partije Srbije, najbrutalnije vređa aktuelnu vlast, naziva je svinjskom huntom, ali mu nije odvratno da od nje za snimanje filma uzme tričavih 30 miliona dinara.

Kako saznaje naš portal, iz budžeta Ministarstva kulture (čitaj Vlade Republike Srbije), a preko Filmskog centra Srbije, Srđanu Dragojeviću je odobreno za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara.

Kako piše na zvaničnom sajtu ove ustanove, filmu "Nebesa" su u decembru 2016. na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć u ovom iznosu.

Komisija je tom prilikom istakla da „da su Nebesa alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije“, koja se fantastikom služi kako bi „na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas“; scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“.

I tu je Dragojević svojevremeno imao tvit koji ne govori njemu u prilog:

Ovo ništa ne bi bilo čudno ako se pogleda na raniji rad i filmske hitove koje nam je podario Dragojević, međutim, ako se pogledaju njegovi izlivi besa na društvenoj mreži Tviter na aktuelnu vlast moglo bi se postaviti pitanje: "Kako je to Dragojević od svinjske hunte (kako naziva aktuelnu vlast) prihvatio da primi 30 miliona dinara? I da li je tada ta vlast svinjska hunta?"

Vlast je nazivao svinjskom huntom i prilikom svog stava o bojkotu izbora.

Podsetimo, u Skoplju su snimljeni prvi kadrovi novog filma „Nebesa“, scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, a u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke (MDM fond i Arte TV).

Film je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Nebesa pored ove pomoći iz Srbije mogu da računaju na 69 hiljada evra pomoći Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u ovom slučaju je producentska kuća Montenegro Max Film. Nebesa su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije (koproducent je skopska producentska kuća Sektor Film). U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih Nebesa. Ovaj projekat izborio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

Proslavljeni režiser nije odgovarao na naše pozive i poruke kako bi potvrdio ili demantovao naša saznanja i odgovorio na naša pitanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.