SVEČANIM POLAGANJEM VENACA OBELEŽENA 75. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA OBRENOVCA: Čučković  čestitao važan jubilej!
Obrenovčani obeležili jubilej, Foto: GO Obrenovac

domovina se brani lepotom

SVEČANIM POLAGANJEM VENACA OBELEŽENA 75. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA OBRENOVCA: Čučković čestitao važan jubilej!

U Parku heroja svečanom programu i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, SUBNOR-a, Udruženja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida, ratnika i potomaka i građani

Objavljeno: 12:41h

Svečanim polaganjem venaca, 14. oktobra, na spomenik palim borcima za vreme Drugog svetskog rata svečano obeležena 75. godišnjica oslobođenja Obrenovca.

U Parku heroja svečanom programu i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, SUBNOR-a, Udruženja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida, ratnika i potomaka i građani.

Obeležavanje je započelo himnom ”Bože pravde” koju su izvele članice hora ”Obrenovačke devojke”. Aktivno učešće u programu su uzeli i učenici Osnovne škole ”14. oktobar” iz Bariča. Učenica Lena Petrović je recitovala pesmu ”Domovina se brani lepotom” Ljubivoja Ršumovića, dok je Anđelija Nikolić recitovala pesmu ”Domovina” Dušana Vasiljeva.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je u svom obraćanju čestitao Obrenovčanima ovaj važan jubilej.

foto: GO Obrenovac

– Ponosan sam na činjenicu da vraćamo stari duh obeležavanja dana oslobođenja. Sa nama su đaci OŠ ”14. oktobar”, koji obeležavaju i dan škole, a tako je i bilo i osamdesetih godina kada sam ja kao đak prvak stajao na trgu kada se veliki broj svedoka tog događaja nalazio prema nama. Mi smo gledali i slušali naše heroje, a ja ću se posvetiti tome da, danas kada imamo samo nekoliko živih boraca iz tog doba, u još većem broju i još snažnije obeležavamo ovaj datum u Obrenovcu – obećao je Čučković.

On je dodao da politika koja se danas vodi garantuje sigurnu budućnost. Prema njegovim rečima predstavnici velikih svetskih sila, Rusije, Nemačke, Francuske, Turske i Amerike, našu zemlju ocenjuju kao faktor mira i stabilnosti na Balkanu i smatra da je to dokaz da je pred nama svetla budućnost, da mališani nikada ne idu u ratove.

Na samom kraju su učenici OŠ ”14. oktobar” izveli plesnu numeru ”Rastimo i vežbajmo uz muziku i osmeh” kao zahvalnost onima koji su u svim borabama dali doprinos da u ovoj zemlji raste bezbrižna mladost.

foto: GO Obrenovac

U sklopu obeležavanja 75 godina od oslobođenja Obrenovca delegacija Gradske opštine Obrenovac je prisustvovala parastosu i položila vence i u spomen parku u Grabovcu u čast meštanima koji su streljani u znak odmazde 1941. godine.

Predstavnici Gradske opštine Obrenovac su ovom prilikom posetili i slavu Pokrov Presvete Bogorodice koju preslavljaju Romi iz Grabovca. Oni taj praznik slave više od pedeset godina, u znak što su 14. oktobra 1941. godine uspeli da na čudesan način izbegnu streljanje iako su bili određeni i obeleženi za taj čin.

Dan 14. oktobar je dan kada su 1944. godine jedinice Narodno oslobodilačke vojske ušle u Obrenovac i proterale nemačku vojsku iz opštine prema Beogradu i Sremu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta gradske opštine Obrenovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.