KRETENČINO, ZNAŠ LI U ČIJU GLAVU SI HTEO DA PUCAŠ? Ljubo Čupić je jedan od NAJVEĆIH HEROJA koji je ovaj narod imao
Ljuba Čupić, Foto: Wikipedia, Printscreen

užasno

KRETENČINO, ZNAŠ LI U ČIJU GLAVU SI HTEO DA PUCAŠ? Ljubo Čupić je jedan od NAJVEĆIH HEROJA koji je ovaj narod imao

Među njegovom poslednjom reči bila je parola "Živela slavna Кomunistička partija"

Objavljeno:

Mladića A. M. (22) iz Beograda, uhapsila je crnogorska policija zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje! Naime, on je na društevnim mrežama napisao kako je Čupića trebalo ubiti kao i sve one slične njemu da bi se srpski narod oslobodio duha komunizma.

Dakle, on se sumnjiči da je objavljivanjem na društvenoj mreži Fejsbuk izvršio krivično delo objavljivanjem neprimerenog sadržaja i fotografije u vezi sa spomenikom narodnom heroju Ljubi Čupiću u Nikšiću.

Više o svemu tome pročitajte u linku ispod:

Ovaj skandal je izazvao pravu polemiju budući da je Čupić odlikovani ratni heroj Jugoslavije.

Takođe, veoma je poznat u srpskoj kao i u crnogorskoj javnosti, tako da su mnogi osudili mladićev postupak i načinu na koji se poneo.

Osvrt na istoriju

Aprila 1942. godine zarobili su ga četnici na Kablenoj Glavici u okolini Nikšića. U zatvoru, gde je bio zverski mučen, kako bi izdao druge partizane, mučiteljima je pokazao samo prezir i kazao im: "Ja sam komandant partizanske čete i komunista. Vi nacionalisti ste obične sluge okupatora. Prezirem vas, kao ljudska ništavila. Poručite mojoj rodbini da ne pokušava da traži milost za mene".

Na javnom suđenju u Nikšiću svojim držanjem i rečnikom rugao se većnicima suda. Čupić i još nekoliko komunista osuđeni su na smrt. U trenutku kada je izlazio iz sudnice, uslikao ga je fotograf. Ovako je nastala jedna od najlegendarnijih fotografija Drugog svetskog rata: Ljubo Čupić, osuđenik na smrt koji se smrti smeje u lice.

Ljubo Čupić je streljan ispod Petrove Glavice kod Nikšića, 9. maja 1942. godine, u 30. godini života. Na strelištu je govorio "Živeo drug Tito i slavna komunistička partija", a kad su ga pogodili prvi rafali, stajao je uspravno i pred masom naroda koja je gledala pogubljenje doviknuo: "Doći će dani slobode"!

Ko je bio Ljuba Čupić?

Čedomir poznatiji kao Ljuba Čupić bio je jugoslovenski student prava, politički komesar pokreta komunističkog otpora u Nikšiću, Crna Gora i odlikovani ratni heroj Jugoslavije. Dobitnik je Ordena narodnog heroja, jugoslovenske medalje za galantnost.

Rođen je 1913. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, jedno je od desetero dece u crnogorskoj porodici imigrantske radničke klase. Roditelji su mu bili Sava i Stana (rođena Burić) iz sela Zagreda.

Tokom 1930-ih preselio se u Nikšić, gde je završio srednju školu. Studirao je pravo na Univerzitetu u Beogradu, bio je član progresivnog studentskog pokreta, a pridružio se Savezu komunista Jugoslavije 1940. godine.

Posle invazije na Jugoslaviju vratio se u Nikšić i učestvovao u pripremi ustanka. Jula 1941. godine pobegao je iz nacističkog grada i pridružio se partizanskoj diviziji „Đuro Đaković“ koju su formirali komunisti i pripadnici SКOJ-a koji su takođe pobegli iz Nikšića.

Кao komesar partizanskog pokreta u Nikšiću, četnici su ga zarobili u aprilu 1942., nakon bitke na Кablenoj glavici kod Nikšića. Mučili su ga u zatvoru i bio je izložen javnom suđenju na ad hoc sudu koji su činili četnici. Osuđen je na smrt i pogubljen gađanjem nakon nezakonitog i nameštanog suđenja. Pre javnog pogubljenja, on je razveselio svoje prijatelje i ljude koji su bili prisiljeni da svedoče događaju.

Inače, među njegovom poslednjom reči bila je parola "Živela slavna Кomunistička partija".

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.