NAJSTRAŠNIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI SRBA: Užas na licima dece sluti VELIKO ZLO! (FOTO)
Ubijanje Srba u Jasenovcu, Foto: Wikipedia

ZVERSKI ZLOČIN

NAJSTRAŠNIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI SRBA: Užas na licima dece sluti VELIKO ZLO! (FOTO)

Ova fotografija govori više od reči...

Objavljeno: 23.10.2019. 09:30h
  • 10

Na društvenim mrežama pojavile su se slike užasa iz sabirnog logora Mlake koji je bio deo koncentracionog logora Jasenovac.

Slika pod nazivom "Čekanje na smrt" u veoma kratko vreme postala je fotografija sa najvećim brojem rišerova i komentara.

- Majke pred prosecuiranje u sabirnom logoru kod Mlade. Nakon popisa sledi razdvajanje dece od majki. Majke su slate u koncentracione logore, dok su decu preuzimale vlasti i slale na nasilno ustašenje - piše kao opis jezive fotogradije iz Mlake.

Logor Mlaka nalazilo se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Na poljske radove u Mlaku, selo udaljeno oko 12 km nizvodno od Jasenovca, ustaše su prve zatočenike odveli tokom leta 1941., a zatim su od leta 1942. organizirale logorsku ekonomiju na kojoj su zatočenice i manjim delom zatočenici radili na sezonskim poljoprivrednim poslovima.

Po završetku poslova ubijani su na pašnjacima i u šumama oko sela, a leševi zatočenica bačeni su i u nekoliko seoskih bunara.

U aprilu 1942. ustaše su meštane Mlake deportirali u logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški, odakle su muškarci deportovani preko logora Sajmište u Zemunu na prisilni rad u Treći Rajh, a žene i deca jednim delom raspoređeni su kao radna snaga na seoska imanja u Slavoniji.

Do sada su utvrđeni podaci za 742 osobe iz Mlake umorene u logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

U Mlaci je utvrđeno pet masovnih grobnica od kojih su dve obeležene. Uređene masovne grobnice nalaze se na lokalitetima Mali Čanak i Strmac i do njih vode betonske staze.

Preživeli meštani Mlake su 1967. u centru sela podigli dva spomenika: žrtvama fašističkog terora i palim borcima NOR-a. Autor oba spomenika je Petar Vovk.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media