PLUS 30 JE NA KRAJU OKTOBRA, PA SMO ZVALI BEOGRADSKE ELEKTRANE i pitali ih KOJI IM JE PLAN! Oni su SVE RAZJASNILI!
Radijator / Ilustracija, Foto: Shutterstock

otkrivamo

PLUS 30 JE NA KRAJU OKTOBRA, PA SMO ZVALI BEOGRADSKE ELEKTRANE i pitali ih KOJI IM JE PLAN! Oni su SVE RAZJASNILI!

Zbog visokih temperatura vazduha Beogradske elektrane nisu isporučivale toplotnu energiju

Objavljeno:

Grejna sezona u Beogradu je zvanično počela 15. oktobra, ali radijatori su još uvek hladni. To ne čudi, budući da je temperatura vazduha u drugoj polovini oktobra daleko, daleko iznad proseka za ovo doba godine, pa za grejanjem teško da ima potrebe.

Kontaktirali smo Beogradske elektrane kako bismo saznali kakav je njihov plan, budući da je temperatura u oktobru iznad prosečnih vrednosti.

Kako su nam kazali, zbog visokih temperatura vazduha Beogradske elektrane nisu isporučivale toplotnu energiju.

Dodaju da se isporuka toplotne energije ne vrši kada je temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 15 stepeni Celzijusa.

Zbog niskih spoljašnjih temperatura vazduha, JКP „Beogradske elektrane“ su 8 dana pre zvaničnog početka grejne sezone, 7. i 8. oktobra 2019. godine isporučivale toplotnu energiju potrošačima. Zbog izuzetno visokih temperatura vazduha za ovaj period godine, JКP „Beogradske elektrane“ nisu isporučivale toplotnu energiju korisnicima od 15. oktobra. Naime, prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu i Pravilima o radu distributivnog sistema toplotne energije (akti Grada Beograda) „isporuka toplotne energije u grejnom danu ne vrši se uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 06.00 i 09.00h temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa. Poštujući ove odredbe Grada Beograda, „Beogradske elektrane“ nisu startovale pogone za proizvodnju toplotne energije, kažu za Espreso iz JKP Beogradske elektrane.

Kako su nam objasnili, režim rada zavisi pre svega od spoljašnjih temperatura vazduha, a čim se spusti temperatura, toplane će početi da isporučuju toplotnu energiju.

Režimi rada toplotnih izvora (toplana i kotlarnica) određuju se na osnovu spoljašnjih temperatura vazduha, odnosno na osnovu operativnog – satnog praćenja vremenskih uslova. Čim se ispune uslovi iz Odluke o snabdevanju toplotnom energijom i Pravila o radu distibutivnog sistema, JКP „Beogradske elektrane“ će isporučivati toplotnu energiju, objašnjavaju iz JKP Beogradske elektrane.

Inače, po pravilu, grejna sezona počinje 15. oktobra, ali pošto su vremenske prilike iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, zato objekti nisu još uvek snadbeveni toplotnom energijom.

Grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu. U slučaju da i posle 3. maja Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu, rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove energetike, može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi", zaključuju iz JKP Beogradske elektrane.

Podsećamo, JKP "Beogradske elektrane" su osam dana pre zvaničnog početka grejne sezone, dakle, 7. i 8. oktobra 2019. godine isporučivale toplotnu energiju potrošačima. Uglavnom, kako su na rekli, čim se steknu vremenski uslovi, počeće snadbevanje toplotnom energijom.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.