ČINJENICA KOJA ĆE NAS NATERATI DA DOBRO RAZMISLIMO GDE ŽIVIMO!  Beograd je ZVANIČNO NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU
Beograd, Foto: Dragan Kadić

poražavajuće

ČINJENICA KOJA ĆE NAS NATERATI DA DOBRO RAZMISLIMO GDE ŽIVIMO! Beograd je ZVANIČNO NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU

U nedelju je na ovom sajtu uz Beograd stajalo crveno upozorenje koje znači da je vazduh "nezdrav"

Objavljeno:

Prema podacima sajta "AirVisual", koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, Beograd je juče, u jednom trenutku, bio grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti! Ovaj sajt je, danas, srpsku prestonicu stavio na deveto mesto.

Statistika sa pomenutog sajta juče je odjeknula na društvenim mrežama, a mnogi građani su bili zapanjeni činjenicom da je Beograd proteklog dana bio neslavni rekorder po zagađenosti i da je iza sebe ostavio gradove u Kini i Bangladešu. Ipak, danas je naša prestonica bila nešto bolje pozicionirana i našla se na devetom mestu, a onda je tokom dana pala na 15 mesto.

U nedelju je na ovom sajtu uz Beograd stajalo crveno upozorenje koje znači da je vazduh "nezdrav", dok danas stoji narandžasto koje označava "nezdravo za osetljive grupe".

foto: Printscreen

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koja ima merne stanice na više lokacija u gradu dostupni su podaci koji nisu toliko alarmantni kao sa stranog sajta. Naime, sve merne stanice pokazuju zadovoljavajuć kvalitet vazduha, osim na Dorćolu i u naselju "Belvil" na Novom Beogradu. Tamo su merne stanice pokazale povećanu koncentraciju PM10 čestica, dok su druge komponente vazduha bile u granicama dozvoljenog.

Takozvane PM10 čestice su prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

foto: Printscreen

Slične podatke kao i Agencija za zaštitu životne sredine danas je izneo i sajt koji je napravljen zajedničkim snagama od strane Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Na njemu je danas u 15.00 časova stajalo da je vazduh u prestonici dobar, dok je prema podacima od 18.00 časova - prihvatljiv.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.