KOMANDANT JE DOBIO TABLU NA BANJICI! Da li znate ko je Jagoš Žarić? BEOGRAĐANI TREBA POSEBNO DA GA VOLE
Jagoš Žarić, Foto: Wikipedia

HEROJ

KOMANDANT JE DOBIO TABLU NA BANJICI! Da li znate ko je Jagoš Žarić? BEOGRAĐANI TREBA POSEBNO DA GA VOLE

Grad Beograd je nedavno odlučio o preimenovanju velikog broja ulica, a među njima se našla i ona koja će ubuduće nositi ime Jagoša Žarića

Objavljeno: 14:47h

Tabla sa imenom Jagoša Žarića, prvoborca i komadanta Prve proleterske brigade, biće svečano otkrivena u nedelju u 10 sati u istoimenoj ulici u naselju Banjica na opštini Voždovac, saopštila je porodica.

Grad Beograd je nedavno odlučio o preimenovanju velikog broja ulica, a među njima se našla i ona koja će ubuduće nositi ime Jagoša Žarića. Tabla sa njegovim imenom simbolično će biti otkrivena na 75. godišnjicu od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Jagoš Žarić bio je prvoborac, komadant Prve proleterske brigade koja je pod njegovim vođstvom probila obruč na Sutjesci, bila na Sremskom frontu, gde su zarobili čuvenu Princ Eugen diviziju i oslobodili Zagreb, a potom i stigli do Trsta.

Takođe Jagoš je sa svojim saborcima aktivno učestvovao u oslobađanju Beograda, gde se razvilo prijateljstvo sa čuvenim ruskim generalom Ždanovim, koji je, kada je dolazio u Beograd, insistirao da ga na aerodromu sačeka Jagoš Žarić. Nažalost, do tog susreta nije došlo jer je ruska delegacija tragično nastradala.

Prema rečima Aleksandre, Žarićeve ćerke, koja se obratila "Blicu", saborci ga se sećaju kao rođenog vojskovođu, izuzetno hrabrog, koga "metak nije hteo".

Jagoš Žarić, prema rečima članova porodice, potiče iz partizanske porodice, jer je u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo 42 člana porodice Žarić, od koji je bilo pet nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine, a 20 ih je izgubilo život u toku rata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.