OVAKVO ČUDO SE NIKAD NIJE DESILO U OVOM DELU SRBIJE: Meštani Crne Trave NE MOGU DA VERUJU!
Selo Crna Trava, Foto: Google street view

novi početak

OVAKVO ČUDO SE NIKAD NIJE DESILO U OVOM DELU SRBIJE: Meštani Crne Trave NE MOGU DA VERUJU!

Rođeni Smederevci već su se privikli na život u malom planinskom naselju sa svega 400 stanovnika

Objavljeno:

Katarina Grujić (30) i Goran Đorđevića iz Smedereva i njihovo petoro dece – David (12), Filip (11), Viktor (9) i dvoipogodišnje bliznakinje Aleksandra i Andjela doselili su se ove jeseni u Crnu Travu i započeli novi život u tom mestu na krajnjem jugoistoku naše zemlje.

Rođeni Smederevci već su se privikli na život u malom planinskom naselju sa svega 400 stanovnika, ali za meštane njihov dolazak još predstavlja pravo čudo.

Žitelji te najsiromašnije i najmanje opštine u Srbiji svedoci su da su se od Dugog svetskog rata mladi iz tog kraja samo iseljavali, niko se nije vraćao.

Katarina i Goran su su se doselili, a da pri tom nisu u Crnoj Travi imali nikog svog, što je za meštane dodatni razlog za čudjenje.

Mladi par iz Smedereva, medjutim, u svom preseljenju ne vidi ništa čudno i tako nešto preporučuje i drugim porodicima.

"Došli smo u Crnu Travu pre svega zbog dece, zato što je ovo mirna sredina, bezbedna. Osim toga ovaj kraj nam se mnogo svidja, volimo planinu i šume. Želeli smo da počnemo život iznova i nismo se pokajali", izjavila je Katarina Grujić za agenciju Beta.

Grujić je kazala da pre preseljenja ona i deca nisu nikada bili u Crnoj Travi, ali njen suprug jeste, kao i da je tada bio oduševljen prirodom.

"Suprug je sa prijateljem dolazio u selo pored Crne Trave da spremaju drva za ogrev i mnogo mu se dopao ovaj kraj. Deci i meni se takodje svidja ovaj deo zemlje. Moja rodjena sestra je udata i živi u Medvedji i proteklih godina smo za letnji raspust odlazili kod nje na odmor, pošto nismo imali para za letovanje", kazala je Grujić.

Ona je rekla da su u Smederevu teško živeli jer su stanovali privatno, a njen suprug nije imao stalan posao.

Grujić je kazala da su izuzetno zahvalni predsedniku opštine Crna Trava Slavoljubu Blagojeviću koji im je, odmah pošto su se doselili, pomogao oko smeštaja i zaposlenja.

"Opština nam je obezedila smeštaj u kući koja ima sve što nam je potrebno za stanovanje, a suprug je dobio posao vozača u opštinskoj upravi. Deca su pošla u školu, a devojčice u vrtić, tako da smo zaista zadovoljni životom u Crnoj Travi", istakla je Grujić.

Katarinini i Goranovi sinovi takodje su kazali da im je vrlo lepo u novoj sredini.

"Imamo već puno drugara, igramo se sa njima na sportskim terenima i u šumi. Jedva čekamo da padne sneg da se sankamo. Jedino što nam nedostaje je jedan kompjuter", rekli su David, Filip i Viktor.

U samoj Crnoj Travi i u 34 crnotravska sela na obroncima Čemernika, Ostrozuba, Tumbe, Plane i Vlasinske visoravni živi svega 1.200 stanovnika, od kojih je svega 80 dece predškolskog i školskog uzrasta.

Pre pola veka na području opštine Crna Trava bilo je 12.000 ljudi, a u školskim klupama više od 1.000 učenika.

Migracija meštana u Niš, Beograd, Leskovac, Vlasotince i druge gradove učinila je svoje, tako da se sada godišnje na tom području rodi jedno ili dva deteta, a umre oko 50 ljudi.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević kazao je da će za desetak godina taj kraj ostati bez ljudi ukoliko država hitno ne pritekne u pomoć.

"Vlada Srbije mora da napravi poseban program za nerazvijena područja, jer jedino tako ta područja mogu da opstanu. Naša je ideja da uz pomoć države otkupimo stanove i besplatno ih ustupimo porodicama koje imaju dvoje ili više dece. U stambenim zgradama u Crnoj Travi je na prodaji desetak stanova, a cena kvadrata je od 270 do 300 evra", rekao je Blagojević.

On je istakao da su trentno dve mlade porodice sa decom zainteresovane za povratak u rodni kraj i rukovodstvo opštine se nada da će se oni doseliti do kraja godine, jer svako dete predstavlja nadu u opstanak Crne Trave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.