SKADAR NA BANJŠTICI! Legendarni hotel u Vranjskoj Banji koji nikad nije sazidan, prodat da bi bio ODMAH SRUŠEN!
Hotel "Vranjska banja", Foto: Vranjske

ISTORIJA JE ISPISANA

SKADAR NA BANJŠTICI! Legendarni hotel u Vranjskoj Banji koji nikad nije sazidan, prodat da bi bio ODMAH SRUŠEN!

Ipak, u oglasu za prodaju naznačeno je da se prodaje zemljište, a ne objekat, koji je kupac u obavezi da sruši o svom trošku

Objavljeno: 12:59h

Čuveni “Skadar na Banjštici” u Vranjskoj Banji, kako su neizgrađeni hotel nazvali stanovnici te gradske opštine, dobio je novog vlasnika.

Naime, hotel je kupila kompanija iz Beograda. Procedura u vezi prodaje završena je u avgustu, izjavio je nedavno u Vranju, narodni poslanik Slaviša Bulatović.

- Najbitnije je da je taj hotel konačno dobio novog vlasnika, posle četrdeset godina vođenja sudskih sporova. U avgustu je završena procedura u vezi prodaje neizgrađenog hotela u Vranjskoj Banji, napomenuo je tada Bulatović.

Ipak, u oglasu za prodaju naznačeno je da se prodaje zemljište, a ne objekat, koji je kupac u obavezi da sruši o svom trošku.

foto: vranjskabanja.org

Početna cena zemljišta iznosila je nešto više od 250.000 evra. Bulatović smatra da bi se većina građana složila, da bi Vranjska Banja imala potpuno drugačiji izgled da je taj hotel pre 40 i više godina završen i da za građane te gradske opštine dolaze bolji dani.

Podsećamo, izgradnja hotela prvo je neočekivano zastala 1979. godine, pa se u celu priču umešao "Jumko" kome je objekat predat bez dinara nadoknade, ali sa obavezom da ga ova tada velika i navodno uspešna tekstilna kompanija završi i stavi u funkciju.

Sredstvima PIO fonda, a na zemljištu koje je u vlasništvu Specijalne bolnice u Vranjskoj Banji, pokrenuta je izgradnja velikog i kako je planirano, luksuznog hotela «A» kategorije sa svim pratećim objektima, zatvorenim bazenom i drugom neophodnom infrastrukturom.

Sve u cilju, kako se tada govorilo ubrzanog razvoja turizma u Vranjskoj Banji i u funkciji njene kompletne renesanse.

foto: vranjskabanja.org

Naime, pre Prvog svetskog rata Vranjska Banja bila je poznato prirodno lečilište. U njoj su tokom leta boravili gosti iz inostranstva, uglavnom iz Grčke. (Kralj Petar I Karađorđević lečio se 1914. u ovoj Banji, gde je imao svoju kabinu, s kadom koja je sačuvana do današnjih dana.)

Posle Prvog svetskog rata nastavljen je razvoj banje; izgrađeno je nekoliko vila. Prvo lečilište u Vranjskoj Banji podignuto je 1929, zajedno sa kupatilom, vodovodom, električnim osvetlenjem, novim kaptažama izvora…

Između dva svetska rata, Vranjska Banja je privlačila goste iz inostranstva, i to, opet, najviše Grke, ali i Austrijance.

foto: vranjskabanja.org

Ovde izviru najtoplije termomineralne vode u Evropi. (Većom termalnošću odlikuju se u svetu jedino vode gejzera Islanda i Jeloustonskog parka u SAD.) Izvora lekovite vode velike izdašnosti ima više – Velika česma, Sumporoviti izvor. Gvožđeviti izvor, Mešoviti, Vrući…

foto: vranjskabanja.org

Podsećamo, nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO, nikad završeni hotel i zemljište u centru Vranjske Banje, avgusta je za oko 200.000 evra kupila beogradska firma "Milenijum tim".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vranjske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.