HRVATSKI MEDIJI REAGOVALI NA ČLANAK U KOME PIŠE DA NAM SUSEDI KRADU ZARADU OD TURIZMA! Rešili su da ODGOVORE
Kalemegdan, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

REAKCIJA

HRVATSKI MEDIJI REAGOVALI NA ČLANAK U KOME PIŠE DA NAM SUSEDI KRADU ZARADU OD TURIZMA! Rešili su da ODGOVORE

Oni su, preciznije, reagovali na tekst objavljen u Večernjim novostima sa naslovom “Srbija puna turista, ali kajmak skidaju komšije”

Objavljeno: 21.10.2019. 10:09h

Hrvatski mediji reagovali su na članak da u kome se piše kako se vlasnici turističkih agencija žale da im bogate turiste, posebno one iz Kine, Koreje i ostalih istočnih destinacija, “kradu” autobusi iz susednih zemalja, među kojima često bude i hrvatskih.

Oni su, preciznije, reagovali na tekst objavljen u Večernjim novostima sa naslovom “Srbija puna turista, ali kajmak skidaju komšije”.

U tekstu se ističe da "dosta veliki problem prave i hrvatski autobusi koji u Beograd stižu prazni, jednako kao i vozila s austrijskim registracijama".

- Hrvatske agencije praznim autobusima stižu na aerodrom ‘Nikola Tesla’, dočekuju najčešće kineske goste i voze ih do naših turističkih atrakcija. Sve je u redu dok u propisanim rokovima napuštaju zemlju, no mi svakodnevno svedočimo situacijama gde pojedina vozila, posebno ona iz Austrije, dolaze prazna, preuzimaju turiste s kruzera, voze ih Srbijom, opet ih vraćaju na kruzere te napuštaju zemlju, a to svakako nije u skladu s propisima - rekao je u članku direktor Jute.

Članak je, navodi Jutarnji list, ilustrovan fotografijom jednog hrvatskog autobusa, snimljenog negde u Beogradu, u vlasništvu kompanije Darko Tours iz Desinića.

 

Hrvatska priča

Njen direktor Dario Štih za Jutarnji je list odmah pojasnio kako funkcioniše cela priča i zašto ništa nije sporno u njihovoj aktivnosti po Srbiji.

- Tačno je, mi zaista odlazimo i na beogradski aerodrom na kojem preuzimamo goste koji su stigli preko turističkih agencija, u sklopu turističkih tura. Naime, otkako je Hrvatska postala članica EU, zakon propisuje da domaći autobuseri i dalje smiju preuzimati strane goste u zemljama koje nisu članice, no uslov je da te zemlje potom moraju napustiti u roku od 24 sata od ulaska i vratiti se u Hrvatsku. To i činimo: dolazimo praznim autobusima, na primer, na aerodrom ‘Nikola Tesla’, preuzimamo goste, potom ih odvozimo na malu city tour gradom te u propisanim rokovima prelazimo granicu prema Hrvatskoj - pojasnio je Štih i dodao da takva vrsta usluge čini možda pet posto ukupnog autobuskog posla.

Osim toga, napomenuo je da razume prigovore suseda s obzirom na to da dolaskom autobusa iz regije zapravo ostaju bez dela posla, no razlog zašto je to tako uglavnom vidi u boljoj opremljenosti hrvatskih autobusa.

Predsednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain pojasnio je da u celoj priči, usprkos prigovorima iz Srbije, nema baš ništa nelegalno, kao što, uostalom, nema ni u pojavi stranih autobusa po Hrvatskoj koje je moguće videti kako prevoze putnike.

Jutarnji napominje da broj stranih turista u Srbiji raste pa je tako, prema poslednjim podacima, u prvih osam meseci u zemlju stiglo 2,5 miliona turista, što je rast od 5,6 posto u odnosu na godinu pre.

Bonus video:

(Espreso.rs / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media