PROCUREO TAJNI DOSIJE JOVANKE BROZ IZ BIA! Posle TITOVE SMRTI pokrenuta je akcija SENKA, o njoj se ćutalo 35 godina
Jovanka Broz i Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

SVE JE IZAŠLO NA VIDELO

PROCUREO TAJNI DOSIJE JOVANKE BROZ IZ BIA! Posle TITOVE SMRTI pokrenuta je akcija SENKA, o njoj se ćutalo 35 godina

Ovo su nove stvari iz zabranjene istorije Jugoslavije...

Objavljeno:

Služba državne bezbednosti (SDB) nadzirala je Jovanku Broz i pratila sve njene kontakte u opsežnoj operaciji pod kodnim nazivom "Senka".

Akcija je, po svemu sudeći, dobila ime po tome što su operativci u stopu, kao senka, sledili Titovu udovicu i do poslednjeg detalja bili upoznati sa njenim kontaktima i komunikacijom.

U serijalu povodom 120 godina BIA Srpski telegraf otkriva dokumenta iz arhive službe u kojima se govori o operativnoj obradi Jovanke Broz nakon Titove smrti 1980. godine, koja je, kako se kasnije pokazalo, uzdrmala same temelje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Između ostalog, govori se o sastanku na kojem je ključnu ulogu imao tadašnji visoki funkcioner Slovenac Stane Dolanc.

foto: Wikipedia

- Dolanc je upoznao prisutne sa intrigama koje širi Jovanka protiv državnih funkcionera, što može imati ozbiljne bezbednosne posledice - stoji u izveštaju SDB uz zaključak:

- Ukoliko nastavi sa ovakvom aktivnošću, treba je staviti pod kontrolu, treba onemogućiti njena putovanja u inostranstvo, kao i kontakte sa stranim zvaničnicima u zemlji.

U sledećem dokumentu navodi se da je nakon izjava Jovanke Broz da između nje i Tita nije bilo bračnih razmirica, već je reč o političkoj koncepciji, zaključeno da se sa njom obavi razgovor i da se što pre objavi takozvana bela knjiga o njoj.

Sredinom 1984, četiri godine posle Titove smrti, SDB dostavlja Predsedništvu SFRJ specijalnu informaciju (doslovno tako piše) o operativnoj akciji "Senka", uz objašnjenje da se informacija odnosi na ostvarene kontakte Jovanke Broz.

foto: Zorana Jevtić

- Jovanka je ostvarila mnogobrojne kontakte sa advokatima, najpre sa Filom (jasno je da se radi o Tomi Fili pošto je njegov otac Filota Fila, takođe advokat, preminuo godinu dana ranije, prim. aut.) i veoma je angažovana u vezi sa ostavinskim postupkom, pominjući kuće u Maroku, Dobanovcima i Brione - stoji u izveštaju, uz konstataciju da je "njeno ponašanje štetno i postoji opasnost da proturi u inostranstvo štetne informacije po interese zemlje".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.