NOVI SRPSKI HIBRIDNI ČUVAR NEBA Ostvariće se srpski san iz 1999. Kad stigne svaki napad na Srbiju biće BESMISLEN!
BRDM-2MS/Ilustracija, Foto: Printscreen

Ubojito oružje

NOVI SRPSKI HIBRIDNI ČUVAR NEBA Ostvariće se srpski san iz 1999. Kad stigne svaki napad na Srbiju biće BESMISLEN!

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula

Objavljeno:

Dolazak tri nova transportna helikoptera Mil Mi-17V5 i lakog borbenog helikoptera H-145M u srpskoj javnosti je sa oduševljenjem pozdravljen. Nove letelice svoju zvaničnu promociju imali su na vojnoj vežbi "Sloboda 2019" koja je održana danas na vojnom aerdoromu Batajnica. Na defileu jednica i tehnike takođe su prikazana i nova izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS čija prva isporuka od predviđene tri je stigla u Srbiju krajem jula ove godine. Takođe Srbiju do kraja ove i do polovine naredne godine očekuje isporuka težih brobenih sistema, čiju nabavku komšiluk i baš ne gleda sa odobravanjem.

Tako bi RV i PVO Vojske Srbije trebalo da do kraja ove godine dobije prva dva od četiri borbena helikoptera Mil Mi-35M. Međutim, ono o čemu se najviše piše i očekuje je upravo hibridni PVO sistem "Pancir S-1". Iako se tvrdi da se tek treba potpisati ugovor za njegovu nabavku, Srbija je nabavila taj hibridni PVO sistem čija isporuka se očekuje tek naredne godine. U tu svrhu određeni broj posada je obučen za samostalno rukovanje ovim sistemo i svoju promociju su imali na vojnoj vežbi u Rusiji pod imenom "Slavenski štit 2019".

Komandant koji vodi obuku na trenažerima za PVO sistem “ Pancir S-1″ do detalja je srpskim kolegama opisao je funkcionisanje PVO sistema „Pancir S-1“, kako reaguje u različitim situacijama, režimima rada i u uslovima jakog elektronskog ometanja.

„Posle teorijske obuke, srpsko vojno osoblje je dobilo priliku moglo da izvrši nekoliko zadataka borbene obuke u otkrivanju, praćenju i uništavanju vazdušnih ciljeva. Kako su ruski mediji preneli utiske srpskih raketaša njima se dopao rad na simulatoru, a borbene sposobnosti ovog raketnog sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1 su impresivne“, dodali su ruski instruktori prilikom održavanja vojne vežbe

Priča da Srbija nabavlja hibridni PVO sistem „Pancir S-1“ prvi put u srpskoj javnosti spomenuta je uoči dolaska ruskog predsednika Putina u Srbiju januara ove godine. Priča je dugo najavljivana, a neprestano spominjanje imena „Pancir S-1“ podiglo je tenzije među srpskim komšijama, koji na ovu „navodnu“ nabavku nisu nimalo blagonaklono gledali, pa su čak i pretili Srbiji sankcijama.

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula, a o njoj nije bilo ni reči, sve dok Rusi nisu objavili informaciju da su srpske posade obučavane za korištenje i upravljanje PVO sistemom kakav je “ Pancir S-1″. Da li Srbija zaista za potrebe modernizacije svoje PVO kupila Pancir S-1″? Logična pretpostavka bi bila da jeste, jer postavlja se pitanje čemu obuka na simulatorima i vežba na realnim borbenim sistemima, ako to nismo kupili ili planiramo koristiti?! Upoznavanje tehnike DA, a koliko to i čemu realno koristi ako nemamo te sisteme u operativnoj upotrebi, osim da je ovo zapravo posredna poruka, da Srbija intenzivno u najvećoj tajnosti radi na obuci budućih posada i da je konačno izdvojen novac za kupovinu ovog sistema ( ili je možda već kupljen ).

„Pancir S-1″, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama.- piše Alo. Verzija S-1 koju je kupila Srbija proizvedena je 2006. Vozilo je od 2007 u serijskoj proizvodnji Pancir-S1 ima dva dvocevna topa 2A38M kalibra 30 mm brzine gađanja do 2500 granata u minuti, borbenim kompletom od 1400 granata i efikasnim dometom od 0 do 3 km po visini i 200 m do 4 km po daljini. Sistem takođe poseduje i 12 radiokomandno vođenih raketa 57E6 mase 71 kg koje su otporne na elektronsko ometanje.

Domet je ovog hibridnog PVO sistema je od 5 m do 15 km po visini i 200 m do 20 km po daljini, masa bojeve glave je 20 kg sa eksplozivnim punjenjem od 5 kg a moguće je gađati cilj brzine do 1000 m/s. Omogućeno je istovremeno gađanje 4 cilja sa 8 raketa (dve rakete po cilju).

Pancir S1″ deluje u okviru baterije, koja se sastoji od 4-6 borbenih vozila, tri vozila za prevoz i pretovar raketa, komandnog vozila, stanice za ispitivanje i remont, stanice za pripremu raketa i mobilne radionice.

Do sada raketni sistem pancir dobio je još dve verzije. Za upotrebu na hladnim područjima Artika i za plovila poznata kao Pancir ME.

Prva borbena upotreba ovog raketnog sistema je bila Sirija. Sistem je pokazao veliku efikasnost u obaranju niskoletećih ciljeva popit mini dronova sa kojima su džihadisti napadali ruske vojne baze u Siriji. Sistem se pokazao odlični i protiv izraelskih krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Ono što je poznato jeste da će ovaj hibridni čuvar neba biti dodeljen 250. raketnoj brigadi gde bi prema nekim nepotvrđenim tvrdnjama trebao zameniti čuveni raketni sistem S-125M koji je JNA nabavila 1975.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.