OVO JE PRAVA ISTINA O IZGRADNJI SPOMENIKA ČETNICIMA: Oglasila se organizacija iz Jagodine
Oskrnavljen spomenik, Foto: Printscreen/Facebook/Na rehabilitaciji

obrazloženje

OVO JE PRAVA ISTINA O IZGRADNJI SPOMENIKA ČETNICIMA: Oglasila se organizacija iz Jagodine

Oni koji su spomenik oskrnavili treba da se stide svojih postupaka

Objavljeno:

Kako su tvrdili korisnici društvenih mreža, na dan oslobođenja Jagodine postavljen je spomenik koji je krio mračnu tajnu.

Spomenik je, kako je napisano, namenjen "četničkim kolaborantima i koljačima", a "tendenciozno je postavljen na dan oslobođenja Jagodine, ubrzo je pokazao svoju pravu pozadinu", piše na društvenoj mreži Fejsbuk. Verovatno je neko ko deli ovaj svetonazor iz istog razloga tok dana i oskrnavljen.

Ipak, oglasili su se iz Organizacije „Bunt - Prava Jagodina“ koja je ujedno i nosilac projekta izgradnje gore pomenutog spomenika.

Ova organizacija tvrdi da je istorija izgradnje spomenika sasvim drugačija, a da oni koji su spomenik oskrnavili treba da se stide svojih postupaka, jer su na taj način "pljunuli" na nedužne žrtve:

- Naša organizacija, “Bunt – Prava Jagodina” ušla je u izgradnju spomenika žrtvama komunističkog terora koje su ubile novoformirane partizanske vlasti NOP-a u Jagodini. Naime u periodu novembar 1944 – mart 1945. godine komunističke vlasti vršile su masovne egzekucije gradjana Jagodine po različitim osnovama i bez presuda. Najveći deo tih žrtvava je likvidiran i zakopan na potezu u blizini današnje Crkve Pokrova Svete Bogorodice, na početku poteza Lipar na severnom ulazu u Jagodinu. Materijalno istorijske podatke crpemo iz rada Komisije za popisivanje žrtava komunističkog režima” koja je na sajtu Ministarstva pravde objavila registar žrtava komisije koje su ustanovljene radom iste.

foto: Bunt-Jagodina

Link ttp://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs. Prema tom izvoru komisija je uspela da ustanovi da su komunističke vlasti bez sudjenja u Srbiji ubile 59554 građana Srbije a od toga u Jagodini 108 lica, mada je po predanju gradjana Jagodine koje smo slušali godinama unazad od preživelih sugradjana, ubijen značajno veći broj ljudi.

Dakle spomenik nema nikakve veze sa vojnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini – ravnogorskog pokreta, niti sa čuvenim februarskim pokoljom 1944. godine gde su četničke trojke izvršile egzekucije pojedinih gradjana Jagodine. Spomenik je izričito namenjen žrtvama komunističkog terora u posleratnom periodu, koji su bili krivi samo zato što su bili obični gradjani Jagodine i nisu bili ni za jednu stranu u krvavom gradjanskom ratu koji je besneo pod okriljem borbe protiv fašizma.

Inače spomenik u izgradnji je oskrnavljen bacanjem crvene farbe na njega što je sramota onih koji su to počinili jer su tim činom pljunuli na nedužne žrtve. Pošto je prvobitno bio na javnoj površini na kojoj nije odobreno njegovo podizanje, spomenik je pomeren na parcelu parohne crkve Pokrova Svete Bogorodice, koja je inače i podignuta na mestu stratišta pomenutih žrtava. Starešine ovog hrama, videvši sveukupnu situaciju, izašle su sa inicijativom, da je spomeniku mesto upravo tu, što smo se mi složili i ispoštovali.

Dakle spomenik nije podignut “četničkim kolaborantima i koljačima” već nedužnim gradjanima Jagodine koje su pobile nove komunističke vlasti i gore pomenutom intervalu.

Šta se tačno dešavalo u Jagodini u periodu novembar 1944-mart 1945.godine.

Jedan od istraživača ovog genocida Momir Milanović ističe da se brojka streljanih kreće od 2500 do 9000 grajdana Jagodine. Naime Crvena armija je 17. oktobra 1944. godine oslobodila Jagodinu i tada kreće agonija gradjana ne samo Jagodine već i centralne Srbije. Partizani kreću u krvav teror a na čelu tog terora u Jagodini su bili izvesni kapetan Ivo inače bivši ustaša i prvi načelnik OZNE u Jagodini i Živorad Kostić predsednik prekog suda i izvesni Kostić iz Leskovca koji je bio komandir voda za streljanje kao i Miloš Živanović predsednik opštine. Jagodina je bila jedan od sabirnih centara za prikupljanje i streljanje za oblast centralne Srbije te se zato brojke Momira Milanovića i komisije za utvrdjivanje zločina ne poklapaju jer je komisija parcelisala broj žrtava po današnjim opštinama. Zabeleženi su slučajevi kako su rodbine iz Aleksinca, Rekovca i ostatka Pomoravlja dolazila po svoje mrtve. Nevini Srbi po četvorica vezanih u redu kretali su se noću ulicama Jagodine do mesta streljanja na Strelištu, potezu današnje crkve Pokrova Svete Bogorodice. Iza nih je išla konjska zaprega sa cisternom sa vodom koja je prala ulice od krvi. Dakle ovo je bio deo odmazde novih vlasti NOP-a protivu stanovništva centralne Srbije koje je do pred sam kraj Drugog svetskog rata više podržavalo onaj drugi, u gradjanskom ratu gubitnički, antifašistički pokret otpora iliti Jugoslovensku vojsku u otadžbini.

foto: Bunt-Jagodina

Naša organizacija imala je za cilj podizanje spomenika koji će obeležiti stratište nevinih ljudi i običnih gradjana a ne pripadnika bilo koje vojske u ovom velikom sudaru civilizacija i ideologija a sve u skladu s našim načelom “POBEDE A NE PODELE”. Nedužne žrtve zaslužuju obeležje u skladu sa svim civilizacijckim normama današnjice, ali pre svega u skladu sa normom obične čovečnosti u ljudskosti.

Tekst sa ploče na spomeniku:

foto: Bunt-Jagodina

“na ovom mestu vršene su masovne egzekucije gradjana Jagodine i okoline u periodu novembar 1944.godine - mart 1945.godine od strane novih komunističkih vlasti. Slava nedužnim žrtvama. Jagodina pamti… Gradjani Jagodine. Bunt organizacija”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.