TAKSISTI OD DRŽAVE DOBIJAJU I PO 160 EVRA! Subvencija za automobile nije jedino IZNENAĐENJE ZA NJIH
Subvencija za automobile nije jedino IZNENAĐENJE ZA NJIH, Foto: Tanjug/Bojan Stekić

VREDNA OPREMA

TAKSISTI OD DRŽAVE DOBIJAJU I PO 160 EVRA! Subvencija za automobile nije jedino IZNENAĐENJE ZA NJIH

Država će obezbeđivanjem opreme taksiste praktično moći da kontroliše i sankcioniše

Objavljeno:

Osim vozila, država će taksistima finansirati i kupovinu taksimetara i fiskalnih štampača. Ovu opremu koja na tržištu vredi ukupno oko 160 evra, država će kupiti na tenderu, a potom i dodeliti taksistima.

Za razliku od subvencije automobila koju će država uplatiti prodavcu vozila, neophodnu opremu država će taksistima uručiti direktno bez naknade. Prethodno će za nabavku taksimetara i fiskalnih štampača resorna institucija raspisati tender.

Izvor "Blica" kaže da će za svakog taksistu to biti ušteda od 160 evra, kao i da bi država ovu opremu mogla da nabavi nešto jeftinije (bar za 20 odsto) s obzirom na veliku količinu koju bi poručivala.

" Ovo je neophodna oprema za svakog taksistu i nije brzo potrošna roba. Pojedini taksisti taksimetre i štampače ne menjaju i po deset godina", kaže naš sagovornik.

Kako objašnjava, država će obezbeđivanjem opreme taksiste praktično moći da kontroliše i sankcioniše.

"Onog trenutka kada mušterija primeti dva taksimetra ili nerealno stanje na na njemu , inspektor će zahvaljujući umreženim vozilima sa inspekcijama, odmah moći da reaguje", kaže naš sagovornik.

Podsetimo, svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, moraće da budu bele boje, a taksi prevoznici širom Srbije će imati pravo da sami odluče o modelu i ceni. Subvencije će biti u visini od po nekoliko hiljada evra, a tačan iznos trebalo bi da bude poznat tokom sledeće nedelje. Tada će biti nastavljeni pregovori između taksista i države, odnosno Ministarstva finansija.

U Ministarstvu finansija su nam potvrdili da je u toku izrada uredbe koja će precizno definisati način na koji će država pomoći taksistima.

Kako je "Blic Biznis" pisao, taksisti će za dobijanje subvencije morati da ispune najmanje dva uslova -da je taksi prevoznik registrovan i da nema dugovanja prema državi. Njih, prema najnovijim procenama, trenutno ispunjava između 12.000 i 13.000 taksista na nivou cele Srbije od ukupno 17.400 taksi prevoznika u našoj zemlji.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.