BAGER RADOJE DAKIĆ RUŠI FABRIKU U KOJOJ JE PROIZVEDEN: Da li je ovo najtužnija fotografija danas u Srbiji?
Bager, Foto: Printscreen Twitter

nestaje jugoslovenski gigant

BAGER RADOJE DAKIĆ RUŠI FABRIKU U KOJOJ JE PROIZVEDEN: Da li je ovo najtužnija fotografija danas u Srbiji?

U fabrici je 1989. godine bilo 4, 67 hiljada radnika, a isto toliko porodica je živelo od rada u fabrici

Objavljeno: 18.10.2019. 13:52h
  • 1.9k

Tužna fotografija, za sve one koji se sećaju fabrike "Radoje Dakić", kruži društvenom mrežom Tviter. Na njoj se jasno vidi kako jedan od bagera proizveden u ovoj fabrici, istu sada i ruši. 

"Radoje Dakić" bila je jedna od najvećih fabrika za proizvodnju građevinskih mašina u SFRJ, a nalazila se i među većim fabrikama tog profila u Evropi. Mašine proizvedene u njoj izvozile su se u Nemačku, Austriju, Poljsku, Rusiju, Bugarsku, Tursku, Egipat, Alžir, Iran, Siriju, Kubu, Gvineju.

Titogradska fabrika građevinskih mašina i gvozdenih konstrukcija polovinom 1963. godine proizvela je prvi hidraulični bager, točkaš A-350. U toku 1963. planirana je proizvodnja 100 ovih bagera.

U fabrici je 1989. godine bilo 4, 67 hiljada radnika, a isto toliko porodica je živelo od rada u fabrici. Bivši radnici od početka 2009. godine organizovali su mirne proteste i tražili hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga porasla je na oko 48 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika. Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodeljeno zemljište vredno oko 40 miliona evra koje ne mogu da prodaju

Bonus video:

(Espreso.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media