UKIDA SE EMISIJA POZNATE VODITELJKE RTS! Više je nećemo gledati na JAVNOM SERVISU!
Voditeljke Javnog servisa, Foto: Damir Dervišagić

ODE

UKIDA SE EMISIJA POZNATE VODITELJKE RTS! Više je nećemo gledati na JAVNOM SERVISU!

Mogla je da bira....

Objavljeno: 18.10.2019. 12:11h
  • 13

- Drugi bi rekli da Radio-televizija Srbije zastupa interese većine. RTS treba da zastupa interese svih građana i javni servis je uvek bio ogledalo upravo aktuelnog i političkog i društvenog trenutka. RTS uvek liči na aktuelnu vlast.

To je istakla Olivera Kovačević, novinarka i urednica Zabavnog programa RTS i članica Suda časti Udruženja novinara Srbije, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici lista Danas. 

foto: Zorana Jevtić

Mnogi su je pitali kada će ponovo vratiti u informativnu redakciju i šta je sa njenom emisijom „Da možda ne“, ali je navela da je naredne četiri godine urednica Zabavnog programa.

– Emisija „Da možda ne“ od ove sezone neće se emitovati. Ponuđeno mi je da biram između Zabavnog programa i emisije. Izabrala sam Zabavni, jer danas u Informativnom programu ima mnogo više prepreka od onog na šta sam navikla, rekla je Olivera.

Takođe, odgovarajući na kritike na rad RTS, Kovačević je navela da je za RTS najvažnije nezavisno finansiranje javnog servisa.

 To znači da ne može nijedna vlada, ministar ili predsednik da ga ucenjuje sa tim da li će mu biti uplaćene pare iz budžeta ili ne. Taj usud uvek prati RTS. RTS se delom finansira iz pretplate, delom iz budžeta i dobrim delom komercijalno od reklama. HRT ima pretplatu od 11 evra, odnosno 11 miliona evra mesečno, dok RTS ima jedan evro (deo pretplate odlazi RT Vojvodini) što je negde oko dva miliona mesečno, što je otprilike dovoljno samo za plate zaposlenih – objasnila je naša sagovornica.

Ona smatra da svaki novinar i urednik mora da odgovara za ono što radi i da se ona uvek trudila, pa i danas, da profesionalno radi svoj posao.

– Uvek će biti primedbi, simpatija i antipatija, ali vi kao novinar morate da se potrudite da date sve od sebe da u studiju obezbedite uvek najmanje dve strane zainteresovane za tu temu, a kao novinar izveštač da tačno obavestite javnost o onome što se dogodilo. Naravno da vidim da su mediji u Srbiji u užasno lošem položaju, da je više propagande nego izveštaja, da je sve više laži i da je previše uvreda nego pristojnog ophođenja. Naravno da su novinari velikim delom krivci, ali pre nego što to izgovorite, Vi lično razmislite o Vašoj odgovornosti građanina – ukazala je Kovačević.

Bonus video:

(Espreso.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media