NOVI PROTESTI U BEOGRADU! Advokati štrajkuju DANAS ispred Advokatske komore Srbije
Advokati štrajkuju DANAS ispred Advokatske komore Srbije, Foto: Dragan Kadić, Ilustracija

šta im je neprihvatljivo?

NOVI PROTESTI U BEOGRADU! Advokati štrajkuju DANAS ispred Advokatske komore Srbije

Na sajtu Advokatske komore Srbije može se naći i obaveštenje predsednika AKS, Viktora Gostiljca

Objavljeno:

Grupa advokata započeće protest danas u 15 časova ispred prostorija Advokatske komore Srbije (AKS), u Dečanskoj 13, jer se, kako navode, protive donošenju novih zakona na štetu advokature, a protest je usmeren i "protiv izdaje Advokatske komore Srbije".

Kako za "Blic" objašnjava advokatica Milica Mitrović, propisi koji se donose ili čije donošenje jeste u planu, pogađaju advokaturu i oduzimaju joj značaj, što je po njenom mišljenju - neprihvatljivo.

- Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju su donete, a nije bilo ozbiljnije javne rasprave. Postoji niz novina, a među njima je i ta da stranka mora da da overeno punomoćje, kako advokat mogao da naplati svoje troškove, što je u koliziji sa drugim zakonom, Zakonom o parničnom postupku - navodi Mitrović.

Jedan o problema, dodaje, jeste i to što se medijatorima, sudskim izvršiteljima i javnim beležnicima daje prednost: u pitanju su profesije koje postoje desetak godina i manje, a advokatura ipak ima značajno dužu tradiciju u Srbiji, navodi naša sagovornica.

Sudili se zbog nasledstva 13 godina, spor rešen na prvoj medijaciji

Tako, kako je rekla Mitrović, uvođenje medijatora kao obaveznog činioca ugrožava pravo građana da potraže zaštitu na sudu kada oni to požele, imajući u vidu da su sada stranke obavezne da prvi sastanak imaju sa medijatorom.

Na sajtu Advokatske komore Srbije može se naći i obaveštenje predsednika AKS, Viktora Gostiljca.

- Organizovanje protesta advokata koji su se okupili oko neke ideje, koji dele ista ili slična razmišljanja u pogledu položaja advokature u našem društvu i ocene rada organa naših komora, predstavlja jedno legitimno sredstvo izražavanja mišljenja, zabrinutosti i nezadovoljstva - piše u saopštenju.

Međutim, Gostiljac je optužio organizatore protesta da "plasiraju lažne vesti i stvaraju teorije zavere".

Koliko advokata deli ovo nezadovoljstvo i koliko će ih se pojaviti danas u Dečanskoj, još uvek nije poznato.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.