OSNOVCI IZ LESKOVCA SE TUKLI LESTVAMA! U školi tvrde da znaju razlog, ali da su im ruke VEZANE!
Osnovna škola, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

Haos posle časova

OSNOVCI IZ LESKOVCA SE TUKLI LESTVAMA! U školi tvrde da znaju razlog, ali da su im ruke VEZANE!

Apeluju na Ministarstvo da izmene pravilnike!

Objavljeno:

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, dve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu potukle su se juče u školskom dvorištu tako da je na kraju morala da reaguje i policija. Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja.

Ni nastavno osoblje juče nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda koji su nakon nastave jedni drugima napravili „sačekušu“ i počeli da se tuku letvama, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i sve to snimala i slikala mobilnim telefonima, piše Jugmedia.

- Mi smo učinili sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zlostavljanje, obavestili smo rodtelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti - upozorava direktor ove osnovne škole Predrag Zdravković.

Nažalost, po proceni prosvetara, u svakoj školi se neki od oblika nasilja desi barem jednom dnevno, a u srednjim školama i više puta.

- To je tužna realnost. Očigledno je da se u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja. Jeste da Ministarstvo prosvete te pravilnike donosi na osnovu redovnog praćenja situacije u društvu i tako reaguje, ali izgleda da to nije dovoljno. Naime, do ove godine, ja kao direktor nisam morao prilikom ovakvog nasilja da obavestim Školsku upravu i policiju, pa čak i Centar za socijalni rad ako je to potrebno, a sada mi je to dužnost. Ipak, dešava se da imamo problem sa roditeljima te dece koja vrše nasilje - ističe Zdravković.

„Riba smrdi od glave“

Direktori i nastavnici obaveste roditelje o problemu, ali se dešava da oni ne reaguju na to ili podržavaju postupke svoje dece.

- Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da ono čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane - objašnjava Zdravković.

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca veoma dobro upoznata sa svojim pravima i školskim pravilnicima, te da ih jako dobro iskorišćavaju i manipulišu njima.

- Jer to dete koje je problematično dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strože kazne i da se reaguje brže - mišljenja je Veličković.

Fejsbuk provokacije

Kako upozoravaju prosvetari, sve češći oblik nasilja se dešava preko društvenih mreža.

- Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge, i onda čim dođu u školu to rešavaju pesnicama - dodaje Veličković.

U ovoj osnovnoj školi, koja deli školskog policajca sa obližnjom srednjom Tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje, kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stotlove, čak i posebne časove u nastavi koje se bave problemom vršnjačkog nasilja.

- Ali, izgleda da to nije dovoljno. Čini se da, što više pričamo o nasilju ono se dešava sve češće - zaključak je nastavnog kadra ove obrazivne ustanove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.