POBEDNIK JE U MNOGO GOREM STANJU NEGO ŠTO SE TO MISLILO: Bili smo u ateljeu u kom se RESTAURIRA (FOTO)
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

na licu mesta

POBEDNIK JE U MNOGO GOREM STANJU NEGO ŠTO SE TO MISLILO: Bili smo u ateljeu u kom se RESTAURIRA (FOTO)

Predviđeno je da spomenik bude vraćen na Kalemegdansku tvrđavu za nešto manje od četiri meseca

Objavljeno:
Jovana Korica

Beogradski "Pobednik" nalazi se u Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanović gde će da ostane narednih nekoliko meseci na restauraciji. Ekipa Espreso.co.rs danas je posetila atelje, a prema rečima umetnika, ali i onome u šta smo se sami mogli da posvedočimo skulptura je u dosta lošijem stanju nego što se to pretpostavljalo.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je medija dan u ateljeu smederevskog vajara kako bi javnost dobila uvid u rekonstrukciju jednog od glavnih i najprepoznatljivijih simbola prestonice.

Kuzmanović je za medije rekao kako je beogradski "Pobednik", podignut pre 91 godine, u lošijem stanju nego što se pretpostavljalo. Naime, ustanovljeno je da je skulptura prekrivena debelim slojem čađi, da se na njoj nalaze rupe od gelera iz Drugog svetskog rata, a mač i orao koje Pobednik drži su se rasklimali.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Umetnik tvrdi da će najzahtevniji deo rekonstrukcije biti obezbeđivanje dobre statike i stabilnosti skulpturi.

- Imam dosta iskustva u restauraciji skulptura do sada. Ovo je specifičan posao kao i svi drugi. Pobednik je specifičan po statičkim propustima koji su napravljeni prilikom montaže spomenika i upotrebom loših materijala. To je najveći izazov. Napraviti to na pravi način, da bi mogao da izdrži nalete vetra i da može dugo da stoji do sledeće restauracije. Mislim da će posle ovih ozbiljnih zahvata spomenik moći da stoji dosta duže od proteklih 90 godina - iskren je Zoran Kuzmanović.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Na pitanje o tome kakve je umetničke vrednosti skulptura koja se nalazi u centralnom delu ateljea, vajar tvrdi da se radi o izuzetnoj vrednosti.

- Način na koji je izrađena ova skulptura veoma je sličan današnjem načinu izrade. Postoji razlika u tehnološkom smislu. Glavna razlika je u spajanju elemenata, pošto se skulptura odliva iz delova. U ono vreme kada je izrađen "Pobednik" nisu postojale tehnike zavarivanja tako da su svi delovi spojeni zakovicama - ispričao je on.

Dodaje kako se unutar skulpture na svim spojevima nalaze flanše tih delova koje su spojene velikim brojem šrafova. U tehnološko smislu razlikuje se i vezivanje spomenika za postament. Kada je "Pobednik" postavljen, nisu postojale nerđajućeg legure čelika. Postment je izrađivan od običnog gvožđa koje lako korodira.

- Posle dužeg vremenskog perioda oksid čini svoje, pa ta veza postaje slaba. Danas tu vezu pravimo od nerđajućeg čelika, koji pruža jednu trajnu vezu koja više neće da korodira. Ona je trajna i neće trpeti oštećenja - objašnjava.

Prvi poduhvat u restauraciji, odvijaće se u nekoliko paralelnih koraka. Radiće se, kako saznajemo od Kuzmanovića, najpre na skidanju površinskih slojeva patine.

Svuda gde je debela patina, ta patina mora da se smanji. Naročito čađ, ona ima katodni potencijal. Tanji slojevi oni imaju anodni. Tako da ta razlika u potencijalu pravi jednu novu situacij, koja ubrzava udebljavanje patine. Ako ne čistimo spomenik s vremena na vreme dešava se to da se bronza tanji. Poenta je da taj spomenik traje kroz vreme. Mi smo sada tu da restauracijom postignemo efekat usporavanja starenja materijala i da obezbedimo zaštitu uz čiju pomoć skulptura može duže da traje - rekao je vajar.

Na ovom projektu ne radi sam. Njegova radionica postoji 25 godina. Osnovao ju je po završetku fakulteta kako bi sebi omogućio rad na skulpturama, kojim se inače bavi, a u njegovom timu nalazi se pet saradnika, koji su sa njim od osnivanja ateljea.

Ljubomir, Vujić, jedan od saradnika na restauraciji Pobednika
Ljubomir, Vujić, jedan od saradnika na restauraciji Pobednika foto: Filip Plavčić

O tome kako se oseća budući da učestvuje u jednom istorijskom trenutku, odnosno da je predvodnik obnove jednog od najznačajnijih obeležja prestonice, Kuzmanović je takođe govorio za "Espreso.co.rs".

- Čast mi je što mi je pripala obaveza da radim na "Pobedniku". Imam mnogo referenci i nekako mi je bilo logično da ću imati veliku šansu da dobijem taj posao - rekao je on.

Predviđeno je da spomenik bude vraćen na Kalemegdansku tvrđavu za nešto manje od četiri meseca, a kako napominju u beogradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, osim sanacije oštećenja, neće biti rađene nikakve promene na njemu. Takođe, dodaju kako se paralelno sa radovima na Pobedniku, radi i na samom stubu i postamentu.

- Paralelno sa radovima koji se odvijaju ovde u radionici mi se intezivno bavimo radovima na samom stubu i postamentu, trenutno se izvode probni radovi. Na Pobedniku neće biti nikakvih alteracija i modifikacija, takve intervencije nisu dozvoljene i krivično su kažnjive. Očekujemo da nađemo bar jedan metak unutar pobednika, pošto na vratu ima rupa, ali je pozadi samo nabubrelo i metak nije izašao - rekla je Nevenka Novaković, arhitekta konzervatir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.