DA LI JE TESLA SRBIN, HRVAT ILI VLAH? Otišli smo u njegovu kuću i pričali sa sveštenikom koji nam je otkrio tajnu
Nikola Tesla, svešetnik Dragan Mihajlović, Foto: Profimedia, Espreso.co.rs

ISKREN INTERVJU

DA LI JE TESLA SRBIN, HRVAT ILI VLAH? Otišli smo u njegovu kuću i pričali sa sveštenikom koji nam je otkrio tajnu

Sveštenik SPC otkrio je pravo poreklo Nikole Tesle

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Teško je danas biti Srbin u Hrvatskoj, a jedina institucija koja čuva veru, okuplja ljude jeste SPC.

Uputili smo se ka Smiljanu, rodnoj kući Nikole Tesle, oko čije pripadnosti danas bitku vode Srbi i Hrvati. Čim se uđe u ovo mesto nadomak Gospića, prvo što se ugleda jeste pravoslavna crkva, tik pored kuće u kojoj se rodio slavni genije.

Baš u toj pravoslavnoj crkvi službovao je Milutin Tesla, otac srpskog genija.

Tu smo sreli pravoslavnog sveštenika Dragana Mihajlovića koji službuje u ovom pravoslavnom hramu i čuva srpsko poreklo i veru na prostoru Hrvatske.

foto: Espreso.co.rs

Koliko je teško, ali i čast danas biti sveštenik u crkvi kod rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu?

- Velika je čast služiti Svetu Liturgiju u Hramu gde je svojevremeno službovao srpski prota Milutin Tesla, otac jednog od naših najvećih naučnika Nikole Tesle. Danas je nažalost u Smiljanu i okolnim selima ostalo jako malo Srba pravoslavne vere.

Šta pričate o Tesli turistima koji svrate u njegovu kuću i vašu crkvu?

- Turistima pričam o istorijatu Hrama o srpskom pravoslavnom poreklu Nikole Tesle i sve što ih zanima o životu jednog od naših najvećih naučnika. Nikola Tesla iako je svoja znanja i otkrića sticao u Evropi i Americi uvek je ostao dosledan veri Svetoga Save i svojih predaka. „Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu.”— početak Teslinog govora u Velikoj školi 3. juna 1892. godine.

foto: Espreso.co.rs

Kako komentarišete da činjenicu da se samo na dva mesta u kući Nikole Tesle može videti njegovo srpsko poreklo?

- Bilo bi dobro da se na više mesta u kući može pročitati o srpskom pravoslavnom poreklu Nikole Tesle. Postoji i jedna sporna tabla u kući gde se pravoslavni Srbi nazivaju vlasima pravoslavne vere. To je netačna istorijska činjenica to nisu vlasi nego Srbi pravoslavne vere.

Ko je sahranjen u velikoj grobnici pored crkve, na kojoj piše da su tu ustaške žrtve?

- Pored Hrama je Masovna grobnica iz Drugog svetskog rata tu se nalaze kosti 560 Srba iz Smiljana pobijenih od ustaša na praznik Svetog Proroka Ilije 1941. godine. Ove godine Eparhija Gornjokarlovačka je podigla Spomen Krst postradalim Srbima iz Smiljana.

foto: Darko Zlojutro

Obilazite i ostale Srbe iz drugih mesta, koji su njihovi najveći problemi danas?

- Obilazim parohijane iz okolnih sela, tu su većinom ostali stariji Srbi maladih skoro da i nema. Pored svakodnevnih životnih problema sa kojima se susreću, teško im pada što su mnoga Srpska sela opustila jer nema mladih, ponajviše samoća i udanjenost od djece i unučadi.

Da li SPC u Hrvatskoj ima pomoć od države Srbije?

- Srpska Pravoslavna Crkva ima pomoć od Republike Srbije, parohiji gospićko-smiljanskoj Vlada Srbije je pomogla preko Kancelarije za Vere obnovu parohijskog doma u Gospiću i Hrama u Smiljanu, pomaže i meni lično određenom novčanom pomoći.

foto: Darko Zlojutro

U kakvom je sada stanju crkva u Smiljanu?

- Crkva u Smiljanu je u dobrom stanju ove godine smo zamjenili stari i dotrajali krov. Hram trenutno nije Freskopisan to iziskuje veća novčana sredstva ali se nadamo da ćemo u budućnosti uspjeti da freskopišemo Hram.

Ko vam od političara najviše pomaže, kada nastanu problemi, bilo da je iz Srbije, bilo da je iz Hrvatske?

- Pomažu kome se obratimo za pomoć, ako ne odmah kada su u mogućnosti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.