UJUTRU -2, POPODNE 30 STEPENI! Vremenski ROLERKOSTER u Srbiji, zna se do kad će trajati MIHOLJSKO LETO
Vreme u Beogradu, Foto: Beta/Miloš Miškov

VREMENSKA PROGNOZA

UJUTRU -2, POPODNE 30 STEPENI! Vremenski ROLERKOSTER u Srbiji, zna se do kad će trajati MIHOLJSKO LETO

Trend natprosečno toplog vremena za ovo doba godine nastaviće se do 22. oktobra

Objavljeno:

Miholjsko leto- tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza narednih dana. Temperaturni tobogan i periodi "toplo- hladno" ostaju iza nas, jer nas izuzetno toplo i stabilno vreme očekuje do kraja oktobra.

S obzirom da je prethodne nedelje bilo i do 10 stepeni hladnije, većina nas obradovala se reprizi leta.

Usred oktobra, temperature će biti znatno iznad proseka, gotovo prave letnje, a u takvom vremenu uživaćemo do kraja meseca.

Najjači talas toplog vremena u našoj zemlji obeležiće sam početak ove sedmice, jer će se živa u termometru približiti 30. podeoku, dok će u drugoj polovini nedelje biti za nijansu hladnije.

- U utorak i sredu biće vreme slično jučerašnjem, temperature od 24 do 30 stepeni, a od četvrtka do kraja nedelje može biti za koji stepen niža temperatura, ali i dalje ostaje veoma toplo za ovaj period godine - rekao je za "Blic" meteorolog Đurić.

Da smo duboko zakoračili u jesen, podsetiće nas hladne i sveže noći i jutra, u dolinama i kotlinama treba očekivati maglu u jutarnjim časovima, ali prema najavama meteorologa, padavina nema na vidiku.

foto: Printscreen/RHMZ

Ipak, ne bi trebalo previše da se opustimo, niti da odložimo jakne, jer će velika temperaturna razlika koja nas očekuje između jutarnjih i dnevnih časova dostizati i više od 20 stepeni. Tako je, na primer, u Sjenici juče ujutru bilo minus dva stepena, dok je najviša dnevna bila u Ćupriji - 30 stepeni. Međutim, drastične razlike u temperaturi između noći i dana primetne su u svim krajevima Srbije.

- Ta velika temperaturna razlika dešava se upravo zbog vedrog vremena. Delovanje anticiklona uslovljava stabilno i suvo vreme, nema jakih vetrova i to je idealna situacija da preko dana imamo jako zagrevanje, dok je noću na snazi veliko hlađenje vazduha. Nema oblaka, te tako sve ono što dođe u atmosferu se i vrati, i baš zbog tog razloga velike su razlike u temperaturi između noći i dana - objasnio nam je meteorolog Đurić.

Blagi pad temperature

Trend natprosečno toplog vremena za ovo doba godine nastaviće se do 22. oktobra, kada će, prema rečima meteorologa Đurića, doći do manjeg pada temperature.

- Blaga promena vremena u vidu pada temperature i prolaznih kratkotrajnih padavina uslediće nakon 22. oktobra, ali ozbiljnijih padavavina neće biti - ističe Đurić i kaže da će do kraja oktobra preovlađivati suvo vreme.

On dodaje da je oktobar prošle godine ostao upamćen kao najtopliji od kad se vrše merenja temperature u našoj zemlji, te ostaje da vidimo na kraju meseca da li će ovaj oktobar premašiti rekord prošlog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.