KAD SAM SE PORODILA REKLI: NE GLEDAJTE GA! Ispovest dečaka (4) koji ne može da trepeće i SPAVA OTVORENIH OČIJU
Sanja Kusovac i Luka, Foto: Društvene mreže

DRUGAČIJI JE

KAD SAM SE PORODILA REKLI: NE GLEDAJTE GA! Ispovest dečaka (4) koji ne može da trepeće i SPAVA OTVORENIH OČIJU

Što se tiče prognoza i mogućnosti lečenja malog Luke, njegova majka kaže da postoje različite operacije, ali da je većina u inostranstvu

Objavljeno:

"U trenutku kada sam ga rodila, svi u sali su uspaničli. Viču: "nemojte da gledate, sklonite ga!", ovako za "Blic" počinje ispovest Sanja Kusovac, majka malog Luke, četvorogodišnjeg dečaka koji ne može da trepće i koji spava otvorenih očiju.

Luka je rođen sa paralizom jednog dela lica i rascepom nepca, davali su mu jedan odsto šanse da će preživeti, da bi se nakon godinu dana ispostavilo i da je gluvonem.

Uprkos svemu ovome, Luka je veseo dečak koji je pobedio sva crna očekivanja, a njegova borba bi bila mnogo lakša da može da spava kao i svi - zatvorenih očiju.

Njegova majka Sanja objašnjava da zbog toga što oči nikada do kraja ne može da zatvori, vid može trajno da mu propadne. Ipak, nije sve trebalo da bude tako.

Kako Sanja kaže, trudnoća je uredno vođena, svi pregledi su bili kako treba i ništa nije slutilo da će svoje treće dete roditi u takvoj agoniji.

- Kako se približavao termin stalno sam odlazila u bolnicu na preglede i oni su me stalno vraćali kući. Značajno sam prešla i termin, a sam porođaj je dugo trajao, što nije bio slučaj sa prethodno dvoje dece. A onda je usledio šok - priča nam Sanja Kusovac.

Međutim, kako kaže ova majka, od tog trenutka kreće njihova borba. Luka je udahnuo plodovu vodu, i nakon dugog Sanjinog insistiranja, kada ga je videla, primetio se rascep usne, oko koje je potpuno zatvoreno i asimetričnost lica.

- Ujutru je bivši suprug otišao da ga obiđe, odmah su mu rekli da su srećni što je noć preživeo, da mu je puls bio 60, a trebalo je 120 do 150 otkucaja u minuti. Ta borba je trajala čitavih mesec dana i on je pobedio - priča nam Sanja Kusovac.

Ističe da za to vreme niko im konkretno nije objasno šta se desilo, već su vađenjem krvi utvrdili da je imao citomegalovirus koji je dobio od nje, o čemu je lekari tokom trudnoće nisu obavestili da ima.

"Vaše dete će biti mentalno zaostalo"

To nije jedini trenutak kada je Luka pobedio medicinu. Zbog pomenutog virusa svi lekari su tvrdili da ovaj dečak biti "mentalno zaostao", što se nije desilo.

- Doktorka koja ga je pregledala nakon saznanja za virus rekla mi je: "znate, vaše dete će biti mentalno zaostalo". To nikako nisam mogla da prihvatim, pa sam pozvala i psihologa da ga pregleda - navodi Sanja.

Dodaje i da su nakon pregleda obe bile zgranute kako je dečak lepo reagovao i da je njegov jedini problem to što ne može da priča i čuje za šta su roditelji saznali tek nakon godinu dana kada su primetili da ih dete ne čuje i ne reaguje na njihova dozivanja.

Luka danas

Luka danas ide u školicu, igra se i druži sa svojim drugarima vrlo aktivno.

- Psiholog koji mu pomaže u razvoju kaže da je i natprosečno inteligentan. Ja sam majka i dvoje druge, starije dece, sina i ćerke koji se sa njim odlično slažu, pomažu koliko mogu i trude se da ne bude izopšten iz društva na bilo koji način - kaže ova samohrana majka koja dodaje da iako nije više sa svojim bivšim suprugom, on pomaže koliko je to u njegovoj moći, prvenstveno finansijski.

Sanjina primanja nisu dovoljna da pokriju sve troškove za njeno troje dece, budući da je podstanarka. Ona ima platu u firmi do Lukine pete godine, a u međuvremenu je pokušavala da radi i dodatne poslove, često i teške fizičke kojih se ne libi, ali koje ne može da radi na duge staze upravo zbog obaveza oko dece.

Šta dalje?

Što se tiče prognoza i mogućnosti lečenja malog Luke, njegova majka kaže da postoje različite operacije, ali da je većina u inostranstvu.

- Doktorka nas je upoznala sa mogućnošću da Luka počne da čuje komplikovanom operacijom preko mozga, ali me je i uplašila da bi ishod operacije mogao biti fatalan, što me je za sad zaustavilo u nameri da se odlučim na to - priča Sanja i dodaje da za problem sa otvorenim očima lek traže u jednoj operaciji koja se vrši u Nemačkoj, a tiče se presađivanja nerava sa butine na sporno mesto.

Do tad, ova hrabra majka kaže da joj je najvažniji zadatak da ostane vesela i pozitivna kako zbog Luke, tako i zbog drugo dvoje dece.

- Svi me pitaju kako to da sam toliko vesela, na šta uvek kažem da se čovek navikne na okolnosti i trudi se da ih preokrene u svoju korist. Nasmejana majka je uvek od veće pomoći svom detetu od tužne i nervozne - zaključuje Sanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.