POSLANICA NATERALA JE SRBIJU DA STAVI PRST NA ČELO: Evo šta iz SRPSKIH banja kažu o tome da nisu ZA NEPOKRETNE
Ljupka Mihajlovska, Foto: Petar Lazović

dobili smo odgovore

POSLANICA NATERALA JE SRBIJU DA STAVI PRST NA ČELO: Evo šta iz SRPSKIH banja kažu o tome da nisu ZA NEPOKRETNE

Zastupnica osoba sa invaliditetom u sazivu Skupštine Republike Srbije prošle nedelje pisala je o banjama u Srbiji koji nemaju prilagođen smeštaj za osobe sa invaliditetom

Objavljeno:

Ljupka Mihajlovska, poslanica Stranke moderne Srbije u Skupštini Srbije osoba je sa invaliditetom i veliki borac za prava ljudi te kategorije pre nekoliko dana naterala je celu Srbiju da stavi prst na čelo.

Zastupnica osoba sa invaliditetom u sazivu Skupštine Republike Srbije prošle nedelje pisala je o banjama u Srbiji koji nemaju prilagođen smeštaj za osobe sa invaliditetom.

Banja Selters prva je bila "na tapetu", jer na ulasku u toalet imaju stepenike, Banja Koviljača ne prima skroz nepokretne pacijente, a Prolom banja je takođe potpuno nepristupačna za one koji koriste invalidska kolica.

Celu priču o tome možete pročitati na linku ispod.

U želji da saznamo šta iz ovih banja misle o optužbama poslanice, kontaktirali smo iste.

Za Selters banju poslanica je napisala da je potpuno nepristupačna. Oni su posle nekoliko dana odlučili da nam se odgovore u vezi sa izjavom samostalne poslanice Skupštine Srbije, Ljupke Mihajlovske.

- Ljupka Mihajlovska je u našu ustanovu bila upućena januara meseca 2012.god., ali je na lični zahtev istog dana kada je pozvana odustala od hospitalizacije. Institut za rehabilitaciju-organizacioni deo Mladenovac ima dva objekta i to Stacionar I i Stacionar II.

foto: Privatna arhiva

Obzirom da se u našoj ustanovi obavlja neurološka, ortopedska, reumatološka rehabilitacija i rehabilitacija dece, svaki organizacioni deo je prilagodjen takvim bolesnicima.

Takođe, moramo istaći da se od 2012.god. do sada renovirao svaki organizacioni deo Instituta i da je pri renoviranju izvršeno arhitektonsko rešenje soba i toaleta za pacijente sa invaliditetom, tj. za osobe koje koriste ortopedska pomagala, između ostalog i invalidska kolica. Zato je besmisleno govoriti o navodima iz 2012.godine - kažu iz Selters banje.

Što se tiče Banje Koviljače, poslanica ih je označila kao banju koja ne prima potpuno nepokretne pacijente, opisavši komunikaciju sa jednom ženom koja je tamo zaposlena.

Iz ove banje su nam na pitanja o tome da li je situacija zaista toliko loša za osobe sa invaliditetom, napisali:

- Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača u skladu sa Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova prema RFZO ima opredeljenih (član 30, Službeni glasnik 68/2019) 200 postelja za rehabilitaciju: neuroloških oboljenja, reumatskih oboljenja, povrede i oboljenja lokomotornog sistema i rehabilitaciju dece.

Pravilnikom o uslovima i načinu unutrašnje organizacije zdravstvenih ustanova (Službeni glasnik 43/2006), u članu 27 definisano je da Specijalna bolnica za rehabilitaciju „nepokretnih i ograničeno pokretnih pacijenata obrazuju se bolnička odeljenja, kapaciteta do 30 postelja, u kojima se obezbeđuju prostorni i drugi uslovi za negu i pružanje rehabilitacionih i drugih usluga u skladu sa potrebama ove kategorije.“

- Na dan 04. oktobar 2019. godine u Specijalnoj bolnici je na lečenju 245 pacijenata preko RFZO, od čega 32 nepokretna, 83 polu-pokretna i 130 pokretnih pacijenata.

- U skladu sa završnim izveštajem o akreditaciji Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, iz aprila 2017. br. A-192-07/2017, u tački 6.1, nalazi spoljašnjih ocenjivača navode da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača „pristupačna osobama sa posebnim potrebama.“

Mihajlovska je tada napisala da je situacija za osobe sa invaliditetom loša i u Prolom banji. Oni su jedini priznali problem, i objasnili na koji način rade na tome da uslovi za korisnike invalidskih kolica kod njih bude bolji.

- Mi smo proteklih nekoliko godina dosta investirali u Prolom Banju pa smo samim tim i odradili prilazne rampe za goste sa invalidskim kolicima gde god je to bilo moguće kako u hotelu tako i van hotela kao i tri lifta sa toplim vezama između dva depadansa. Međutim, konfiguracija samog terena u Prolom banji je takva da postoje i delovi koje nismo mogli da pokrijemo niti prilaznim rampama niti liftovima i tu još uvek tražimo rešenje. Nadamo se da će i to uskoro biti rešeno i da će svi gosti moći da uživaju u blagodetima Prolom banje. Što se sobe tiče ona je standardnih dimenzija za hotel sa tri zvezdice, ali imamo i nekoliko većih apartmana koji su komforniji. U svakom slučaju, ukoliko postoji i pratilac uvek smo radi da pomognemo gde god je to potrebno - napisali su nam iz Prolom banje.

Inače, kako je poslanica u svojim objavama označila i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković se po objavi našeg prvog teksta oglasila kratkom izjavom:

Brankica Janković
Brankica Janković foto: Beta/Miloš Miškov

- Svi podaci, na žalost, govore da su građani i građanke sa invaliditetom suočeni sa brojnim arhitektonskim barijirama i ovo je samo još jedan od primera u nizu. Zato pozivam gospođu Mihajlovsku da nam se obrati, kao i druge građane i građanke sa invaliditetom, kako bismo rešavali svaki pojedinačni slučaj imajući u vidu da ne možemo da postupamo po službenoj dužnosti. Na taj način zajedno ćemo rešavati problem nepristupačnosti, što podrazumeva ne samo dostupnost objekatima već i uslugama i informacijama, rekla je poverenica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.